Karpe (musikkgruppe)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Karpe, fra 2000 til 2017 Karpe Diem, er en rapduo fra Oslo, bestående av Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel. De har per 2020 gitt ut fem album, og har innkassert blant annet seks Spellemannpriser.

De to artistene vokste opp i Oslo. Magdi Abdelmaguid har en far fra Egypt og mor fra Stryn i Sogn og Fjordane, mens Chirag Patel har en far med indisk bakgrunn fra Uganda og indisk mor. Begge holdt på med musikk da de ble kjent i 1998, og i 2000 danna de Karpe Diem. De første fire åra spilte de bare på konserter, og først i 2004 ga de ut sin første EP, Glasskår. Den solgte til gull og nådde niendeplassen på VG-lista Topp20. Det første albumet, Rett fra hjertet, kom i 2006. For dette fikk de Spellemannprisen 2006 i klassen hiphop, og Alarmprisen 2007. Fire vegger fra 2008 ble det også en Spellemannpris for, og med over 30 000 solgte eksemplarer er albumet per 2020 fortsatt det mestselgende norskspråklige hiphop-albumet.

Albumet Aldri solgt en løgn fra 2010 ble det første norske hiphop-albumet på førsteplass på VG-lista. Dette året fikk duoen prisen Årets spellemann. De fikk også Sigval Bergesen d.y.'s Almennyttige pris, og brukte pengene fra denne til å revidere Røde Kors' ressurssenter i Groruddalen og å holde gratiskonsert på Rockefeller i Oslo for ungdom under 18. I tillegg mottok de i 2010 den første Bendiksenprisen.

Under minnemarkeringa i Oslo Spektrum etter terrorangrepene 22. juli 2011 framførte de låta «Tusen tegninger» fra Aldri solgt en løgn i Oslo Spektrum. Samme låt, og «Byduer i dur», framførte de i Oslo domkirke 30. juli 2011. Denne opptredenen fikk mye positiv omtale som et symbol på samhold og fellesskap; Abdelmaguid identifiserer seg som muslim og Patel som hindu, uten at dette hindra dem i å opptre i domkirka. De stilte også opp på ettårsmarkeringa for terrorangrepene, og framførte da «Påfugl».

I 2012 var det ikke egen klasse for hiphop på Spellemannprisen, men Karpe Diem klarte allikevel å nå opp. De fikk prisen i klassen pop for Kors på halsen, Ti kniver i hjertet, Mor og far i døden. Dette året fikk de også Oslo bys kunstnerpris. Året etter fikk de den første P3-prisen. I 2015 innkasserte de Spellemannprisen for årets musikkvideo for «Hvite menn som pusher 50», med Marie Kleivdal Kristiansen som regissør.

Albumet Heisann Montebello ble utgitt som et visuelt og musikalt prosjekt over en periode på to år, i 2015–2016. De ni låtene på albumet ble sluppet underveis, hver med en musikkvideo. I oktober 2016 ble det komplette albumet sluppet. Dette ble årets album på Spellemannprisen 2016. I 2020 ble albumet en av gjenstandene i utstillinga Opplyst. Glimt fra en kulturhistorieNasjonalbiblioteket, og bandmedlemmene deltok på åpningsseremonien.

Etter en utsolgt klubbturné våren 2016 ble det annonsert at de skulle ha tre konserter i Oslo Spektrum våren 2017. Alle de 27 000 billettene ble solgt på noen få timer. Konsertene ble en del av Thea Hvistendahls film Adjø Montebello, som gikk på kino i fire dager i desember 2017. Duoen var til stede på flere visninger av filmen.

I 2023 tok Karpe storeslem ved å bli "Årets Spellemann" og stakk av med hele seks priser: Årets Pop, Årets låtskriver, Årets tekstforfatter, Årets låt og Årets utgivelse.[1] Karpe har bergtatt nasjonen, per 2024 har de vunnet 13 Spellemann-priser og solgt ut Spektrum hele ti ganger. Nå er de også på vei til en internasjonal karriere ved å opptre på "Coke Studio Pakistan" og spille inn en offisiell video i prosjektet "Piya Piya Calling". På låta samarbeider de med den pakistanske vokalisten Kaifi Khalil, den iransk-norske artisten Amanda Delara og dansegruppa Quick Style. Aftenpostens anmelder Pinar Ciftci mente at låta traff langt hardere og bredere enn noen kunne forvente. Flere kaller det grensesprengende norsk musikkhistorie som berører og forener. [2]

Utgivelser (bøker)

Referanser

  1. Broen, Sara Marie:Karpe tok historisk storeslem: – Jeg er satt ut. nrk.no, 15.04.2023. Besøkt 11.007.2024.
  2. Ciftci, Pinar: – Alt er fullstendig surrealistisk. Aftenposten, tirsdag 9. juli 2024, s. 24–25. Digital versjonNettbiblioteket.

Litteratur og kilder