Kaspara Sørum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kaspara Sørum (født 10. august 1916 i Østre Toten, død 15. november 2016 samme sted) dreiv sammen med mannen Andreas Sørum en kolonialforretning på Vennevoll ved Skreia i Østre Toten.

Hun ble født i grenda Skreien, som datter av Inga f. Røise og Johan Solhaug. Faren var snekkermester og starta i 1907 Solhaug Trevarefabrikk. Kaspara Sørum gifta seg med Andreas Sørum, og paret fikk tre gutter og ei jente. Levebrødet deres var butikken Andr. Sørum kolonial på Vennevoll. Familien hadde leilighet i andre etasje i butikkbygningen.

Kaspara Sørum var et aktivt menneske, med sterkt engasjement for menighetsarbeid, misjon, Krfk og Skreiens sykepleieforening, som dreiv med sosialt arbeid i lokalmiljøet. Hun skreiv også sanger og prologer til jubileer.

På sine eldre dager fikk hun plass på Østre Toten sykehjem. Som 93-åring var hun talskvinne for beboerne på sykehjemmet da kommunen ville legge ned kjøkkenet der og heller få maten tilkjørt. Leserinnlegget hennes i Oppland Arbeiderblad (OA) medvirka til at politikerne snudde.

Som 100-åring hadde hun skrantende helse, men leste fortsatt lokalavisa OA og Vårt Land. Hun døde tre måneder etter det store jubileet.

Kilder og litteratur

  • Kaspara i Klokkerbok for Østre Toten prestegjeld, Hoff sokn 1912-1933 (dåpsbarn) fra Digitalarkivet
  • Oppland Arbeiderblad, 10. august 2016 («Kaspara (100): - Jeg har det så godt») og 18. november 2016 (dødsannonse).

Eksterne lenker


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.