Kitty Williamsen (1864–1912)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kitty Williamsen f. Kristiane Andersen (født 1864 i Varteig, død 1912 i Kristiansund) var lokalpolitiker og aktivist i Kristiansund.

Hun var datter av sokneprest til Varteig Anders Andersen (1812–1868) og Hedvig Andersen (f. 1822).

I 1895 reiste hun til Kristiansund for å jobbe som guvernante der. Hun ble gift med kjøpmann og væreier Ludvig Williamsen (1854–1924), og paret hadde flere barn. De bodde på Gomalandet, der Kitty Williamsen engasjerte seg for å gjøre livet bedre for befolkninga. Hun var sentral i å få oppretta Gomalandet Aktiebaadselskab, slik at Gomalandet kunne få sundbåt. Folk på Gomalandet måtte fram til dette stue seg sammen på åpne fløttmannsbåter for å komme seg til Kirklandet.

I forbindelse med kommunevalget 1901 drev hun valgkamp for Høyre, noe Romsdalsposten beskrev som en «uklar og uappetittlig» aksjon. De mente at hun hadde invitert «simple koner» til Gomalandet og delt ut stemmesedler for Høyre og lovt at sundbåtanløp skulle komme på plass dersom de bare stemte på dette partiet. Da Høyre vant en overveldende seier i dette valget, skrev Romsdals Amtstidende at det var kvinnestemmene som var årsaken.

I 1906 var Kitty Williamsen en av grunnleggerne av Kristiansund Sanitetsforening. Hun hadde da gått over til Venstre i politikken. Gjennom sanitetsforeninga fikk hun igang prosjektet «Melkedraaben», som sørga for at barn i fattige familier fikk melk. Hun organiserte også barnehjelpsdager og fikk i gang en feriekoloni. Hun ble formann i tilsynskomiteen for Kristiansund sykehus i 1912, og tok da raskt grep for å rette opp flere forhold. Blant annet reagerte hun på at det ikke ble innhenta anbud på matvarer, og at pasientene ikke fikk diett som var tilpassa deres sykdomstilstand. Hun var også sterkt kritisk til at det ikke fantes vannklosetter, sentralvarmeanlegg og linoleumsgulv på sykehuset, og at de ikke hadde verken røntgen- eller steriliseringsapparat. I løpet av 1913 og 1914 ble det meste av dette retta opp etter hennes initiativ.

Kitty Williamsen var en av de første kvinnene som ble valgt inn i bystyret i Kristiansund, og i 1910 ble hun som Venstrerepresentant det første kvinnelige medlemmet av formannsskapet.

Hun døde brått etter et nyresteinsanfall mens hun var på landstedet på Frei. Hun er gravlagt på Kirklandet gravsted sammen med ektemannen.

Kitty Williamsens gate på Gomalandet er oppkalt etter henne. Dette var den første veien i Kristiansund som fikk navn etter ei kvinne.

Litteratur og kilder