Kjørkjevegen (Nordlia)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den nederste delen av Kjørkjevegen, 29. oktober 2009. Vegen gikk tidligere noen meter lenger mot vest (mot venstre i bildet). Ved Breili munner vegen ut i riksveg 33. De gamle Breili-eikene har ennå ikke mista lauvet.

Kjørkjevegen er en veg i Nordlia i Østre Toten kommune. Den forbinder Gjøvikvegen med Nordlivegen, mellom Breili og Askjumtoppen. Den har navn etter Nordlia kirke, som ligger kloss inntil vegen. Nordlia kirke ble bygd i 1901. Vegnavnet var i muntlig bruk før det ble vedtatt som offisielt gatenavn av kommunen i 1999. I 2010 fikk husstandene her vegen som offisiell adresse, med husnummer. Vegen ligger i utkanten av tettstedet Nordlia, men her er det fortsatt et hovedsakelig «pastoralt» landskap og flere eldre hus, blant annet i Gropen og Børhaug.

Kjørkjevegen er en gammal vegstrekning. Den er en del av den gamle hovedvegen fra Toten og nordover mot Vardal og videre til Trondheim. Trulig har det gått veg her siden middelalderen. Under biskop Jens Nilssøns visitas i 1594 ser det geistlige følget ut til å fulgt denne vegen fra Nordlia mot Vardal. Siden den gangen er deler av vegtraseen flytta litt. De gamle Gropbakka er lagt om noe, for å unngå de verste stigningene. Ovafor Breili går vegen i dag noen meter lenger mot øst.

Navnet Kjørkjevegen, skrevet på identisk måte, finnes også i Gausdal, Tretten og Kvinesdal.

Galleri