Kjeldearkiv:Den videregående skolen i Lillestrøm

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Artikkelen er fra Thor Sørheim: Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg. Skedsmo 1976. Den er tilrettelagt for Skedsmos lokalhistoriewiki i 2014.

I 1884 ble det opprettet en privat realskole (middelskole) i Lillestrøm. Den ble overtatt av Lillestrøm kommune i 1923, og i 1950 flyttet den inn i nybygget i Gjerdrumsgata. Her var det realskole og gymnas i mange år.

Til skolen hører også den fine aulaen som har plass til 700 mennesker. Maleren Henrik Sørensen har skjenket en rekke store malerier til skolen, og disse bildene gjør aulaen til et flott kunstgalleri. Henrik Sørensen har selv sagt for spøk at han ga bildene for å erstatte all den ugagn han hadde gjort i oppveksten, men hvis disse verdifulle kunstskattene skulle være erstatning for rampestreker, så måtte han ha herjet verre enn brannen i 1906!

Ved samme skole er det samlet kunstverk av flere andre kjente kunstnere. I aulaen er det tre relieffer av Dagfinn Werenskiold og en skulptur av Ørnulf Bast. På skoleplassen er det en skulptur av Frans av Assisi, og midt ute på plenen står det en skulptur som er utført av Kjeld Rasmussen, og som forestiller en ung gutt.

I 1973 ble det reist et minnesmerke over lyrikeren, journalisten og kommunalpolitikeren Asbjørn Dørumsgård (1887-1968) fra Rælingen. Bysten er utført av billedhuggeren Ragnhild Butenschøn fra Enebakk.

Som takk for den gavmilde holdningen Henrik Sørensen viste ovenfor Lillestrøm, ble det reist et minnesmerke over ham ved siden av kinoen, i 2014 Lillestrøm kultursenter. Skulpturen er utført av Ragnhild Butenschøn.

Se også Skoler i Skedsmo


0231 Skedsmo komm.png Artiklene er basert på Thor Sørheims hefte Skedsmo. Lokalhistorisk opplegg fra 1976 og den digitale versjonen fra 2006 med tittelen Skedsmos historie - ti tusen år i korte glimt. De som ønsker å foreta endringer i artiklene, kan sende disse til NilsSteinar.Vage(krøllalfa)lillestrom.kommune.no. Artiklene fra Sørheims hefte finner du på denne sida.