Kjeldearkiv:Kjempa Johan Sissener

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Prokurator, kaptein og ordfører Johan Sissener (1822-1885) ble kalt Norges sterkeste mann, og gikk under navnet Kjempen kaptein Sissener. Halvor Haavelmo skriver følgende om Sisseners styrke i første bind av Skedsmos historie fra 1929:

«Da kaptein Sissener tjenestegjorde på Gardermoen mens Karl den 15. var der, kalte kongen ham spøkefullt for «Den norske bjørn».

«Han var ikke særlig høi, men drøi i omfang. Han kunne ta en voksen mann i hver hånd og løfte med strak arm for å more seg, spente hesten fra lasset og drog det selv inn på låven. Nogen karer skulde skyve på, men tiltross for at de holdt igjen alt de orket, drog han lasset op.»

«En dag gikk han forbi 4 veiarbeidere som strevde med en stor sten, som de ved av hjelp av spett skulde fjerne fra veibanen. Sissener kastet karene vekk og tok stenen alene og veltet den bort.»

«En gang et større selskap av damer og herrer var på vei over til Bråte, kom det en mannevond okse brølende mot dem. Det blev et forferdelig skrik. Sissener bare sa: «Ta det med ro.» Han tok oksen i hornene, vred hodet rundt. Oksen var næsten livløs og måtte slaktes.»

«Engang han kom til et sted hvor mannen var slem mot sin kone, tok han mannen og hengte han på en stor trekrok på veggen og lot ham henge der i 2 timer. Hvis mannen vilde slippe juling, måtte han love, aldri mer å denge kjerringen sin. Mannen blev adskillig bedre efter den dag.»

«Da Trond Ryen engang var i skogen på jakt, kom det nogen tatere som visstnok hadde tenkt å overfalle Ryen. Da satte Ryen hånden for munnen og ropte: «Hallo, Sissener!» Taterne tok til bens.»

Litteratur

Haavelmo, Halvor (red.): Skedsmo. Bygdens historie: 1, Skedsmo 1929. Digital versjonNettbiblioteket, se s. 177 og 182.