Kjeldearkiv:Lars Petter Hallingtorp: Ellen Sandbekken Hadde bombe i kjelleren i 68 år

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ellen Sandbekken foran dekorasjonen med Brødrene Wright - pionerene som i 1903 foretok verdens første flytur. Bare 9 år senere var Kjeller en realitet. Helt forrest bomben hun i årevis har oppbevart i kjelleren. Foto: Steinar Bunæs.

Bombe i kjelleren i 68 år Denne artikkelen sto i Romerikes Blad 10. august 2012, og var skrevet av Lars Petter Hallingstorp. Bomba skulle treffe den naziokkuperte flyplassen, men landet isteden utenfor hos familien Sandbekken. Etter 68 år nådde den endelig målet.

Kjeller, april 1944.

Flyalarmen går. Familien Sandbekken søker som vanlig tilflukt i kjelleren. Når det hele er over, er alle vinduer knust og veggene er pepret med bombesplinter.

Nesten en hel bombe

Ute står en hel bombe spikret til bakken. Bomba blir lagt i kjelleren i huset langs Kirkeveien som et minne, og dukker ikke opp igjen før 68 år seinere, når flyplassen fyller 100 år. Jeg kom til å nevne hva jeg hadde i kjelleren for en av disse mennene i Kjeller Flyhistoriske Forening. De ble interessert med en gang, forklarer Ellen, som bare var to år under bombeangrepet. Etter å ha rådført seg med sine barn om å få lov til å gi bort familieklenodiet, har hun nå overlevert både bomben og splinter til utstillingen i forbindelse med Kjeller flyplass’ 100-årsjubileum. Fram til 21. september, dagen det er 100 år siden det første flyet tok av fra Kjeller, står utstillingen oppe i den store lagerbygningen mellom småflyhavna og Forsvaret. Jonn Bekkevold er henrykt over Sandbekkens gave.

En dokumentasjon

Dette er en original sak, direkte knyttet til Kjellers historie. Kjeller ble som kjent bombet tre ganger, og dette er med på å dokumentere hendelsene, sier han. Etter at tyskerne hadde bombet flyplassen under invasjonen 9. april 1940, brukte okkupantene Kjeller flyplass som vedlikeholdsbase for tyske fly og motorer. Dette førte til de alliertes bombing av flyplassen. Utstillingen, satt sammen av de frivillige i LFF, viser flyplassens 100-årige historie. Etter å ha holdt stengt gjennom sommeren, kan den nå oppleves hver lørdag og søndag.

Spennende historie

Ellen Sandbekken synes hjemstedet hennes har en spennende historie, kanskje litt for spennende med tanke på det som skjedde for 100 år siden. - Min far jobbet selv på flyplassen i 50 år. Selv liker jeg å følge med på flyene, sier Sandbekken. Som belønning for bombegaven, har Ellen fått en flytur i foreningens Tiger Moth fra 1935. Også den et stykke Kjeller-historie, men som kom seg unna både tyske og allierte bomber under annen verdenskrig.


Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.