Kjell Grandhagen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kjell Grandhagen (født 7. oktober 1954 i Oslo, død 3. mai 2019 i Lørenskog) var generalløytnant og mest kjent som sjef for Etterretningstjenesten på slutten av sin karriere. Han var gift med Bodil Eriksen fra Ervik, Harstad, og de fikk tre barn.

Kjell Grandhagen var bror til Egil Grandhagen, som tidligere var generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband.

Utdannelse

Faren var også offiser og tjenestegjorde en tid i Harstad, der Kjell gikk på Harstad gymnas og tok artium i 1973. Etter det ble det Befalsskolen for infanteriet i Sør-Norge (BSIS) og Krigsskolen i 1974. Han tok deretter Hærens stabsskole og studerte ved École supérieure de guerre interarmées i Paris.

Karriere

Tjenestegjorde i Brigaden i Nord-Norge, og 6. divisjon og Distriktskommando Nord-Norge. Han var sjef for 6. divisjon 2003-2006, Hærens styrker og Krigsskolen. Han ledet Presse- og informasjonsavdelingen i Forsvarets overkommando og var militær assisterende departementsråd i Forsvarsdepartementet. I 2009 ble han utnevnt til sjef for Etterretningstjenesten og hadde stillingen til han gikk av ved årsskiftet 2015–2016.

Grandhagen tjenestegjorde utenlands i Multinational Force and Observers i Egypt og i Den nordisk-polske brigaden i SFOR-styrken i Bosnia-Hercegovina, der han først var stabssjef og senere sjef.

Kilder

  • «Hysj-sjefen som åpnet opp Forsvaret»: Aftenposten 4. mai 2019.
  • Wikipedia.