Knivstikkersmauet (Kragerø)
![](/thumb.php?f=Krager%C3%B8%2C_Knivstikkersmauet-1.jpg&width=400)
Knivstikkersmauet går nordover fra Storgata, inn mellom nr. 19 og 21.
Navnet viser til en grufull hendelsen som skjedde for over 300 år siden, natten til 17. august 1694, da postmester Christian Hansen Ernst – «negerpostmesteren» – brutalt ble stukket ned i et smug. Det var grev Ulrik Frederik Gyldenløve som hadde utnevnt sin sorte pasje til postmester i Kragerø, angivelig i 1681. Det er blitt fortalt mangt og mye om denne Ernst, men hva som er sant, og hva som er oppspinn, er det ingen som vet. Om drapet vites heller ikke stort. Et rykte sier at han ble stukket ned av en sjalu rival. Ernst hadde, etter sigende, et godt drag på damene.
I alle år etter hendelsen har smuget blitt kalt «Knivstikkersmauet» på folkemunne. Dette syntes de kommunale myndigheter var upassende, så de ga smuget navnet «Vennskapssmauet» for en del år siden, men det brydde svært få i Kragerø seg om. «Knivstikkersmauet» sa folk, så visste alle hvor de mente.
Det er flere veier i Norge som har tilnavn med forleddet knivstikker, men Knivstikkersmauet i Kragerø er det eneste offisielle navnet. Navnevedtak ble gjort i 1972.
Kun tre eiendommer, nr. 1, 3 og 5 har adresse til Knivstikkersmauet.
Se også
Kilder
- Norgeskart: Knivstikkersmauet
- Vestmar, 19. juni 1995: «Drapet i "Knivstikkersmauet"». Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Kragerø Blad, 18. august 1994: «Negerpostmesteren gjenoppstår»
- Østlands-Posten, 3. juli 2004: «Gåten om Gyldenløves negertjener» s. 19, 20 og 21
- Hamran, Ulf: Fra Whitehall i London til Knivstikkersmauet i Kragerø Historieglimt 2000. Årsskrift for Kragerø og Skåtøy historielag, s. 66–81