Knut Espe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Knut Espe (født 18. juni 1861 i Bergen, død 17. august 1940) var gjennom mange år lærer og skoleinspektør på Hønefoss.

Han tok lærereksamen ved Stord seminar i 1880, og etter å ha vikariert i Bergen i halvannet år ble han vikar ved Hønefoss folkeskole 7. desember 1882. Etter drøyt tre år ble han fast ansatt der. Fra 1897 arbeidet han som sløydlærer ved Hønefoss middelskole. I 1926 ble han konstituert skoleinspektør, noe han var til han i 1931 gikk av med pensjon. Han ble i april 1931 tildelt Kongens fortjenstmedalje.[1]

Espe var en aktiv, engasjert person og liberal politiker. Blant initativtakerene til etableringen av idrettsklubben LIV i 1895, og var en dyktig tegner og poet.

Han var også amatørfotograf og fotograferte dagligliv, arbeidsliv og turer til inn- og utland. I tillegg til fotografi har Buskerud fylkesfoto tegninger, dikt og andre papirer etter Espe.

Han var gift med Hilda Espe, født 1862 på Hønefoss. Ifølge folketellingen for 1910 hadde de sju barn, og familien bodde da i Hønengata 8.

Referanser

  1. «Skoleinspektør Espe hedres» i Fremtiden 1931-04-21. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Knut Espe er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!