Kolbotn idrettslag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kolbotn idrettslags logo

Kolbotn idrettslag Kullebunden Idrætsklub, Kolbotn Idrettsklubb (til 1945). Forkortet KIK og kalt ”Kikken” på folkemunne. Etter hvert mest KIL. Det er ett av Norges største idrettslag.

Pb 134, 1417 Sofiemyr. Stiftet 1915 med Normand Nilsen som formann.

En gruppe ungdommer syntes det ble for lite fotball så de brøt ut og dannet Fotballklubben Njård. Fotballen hadde stor oppsving så KIL lå nesten nede. En mente imidlertid at det burde være bare en klubb så Njård gikk inn i KIL igjen. Det første arrangementet med deltagere fra andre klubber var et hopprenn i Prinsdalsbakken i 1917. I 1919 sto Nybakken i Skrenten ferdig på en tomt gitt av Trygve Hansen. Her ble det arrangert renn med opp til tusen tilskuere. Ellers har det vært skirenn i ”Trulser`n” på Ødegården og i Furukollen nede i Kapellveien. Savnet av en idrettsbane var stort og de kjøpte en tomt på 23 mål nord for Sofiemyren.

Dugnasdsånden var stor til å begynne med, men til slutt solgte de tomten til kommunen mot at kommunen skulle anlegge idrettsbanen. Sofiemyr idrettsplass ble åpnet i 1938 med dekke av koksgrus, noe som medførte at vi fikk ekte ”kølabønder” etter en fotballkamp. En dusj i garderoben med kaldt vann var det eneste som sto til disposisjon.

I 1920-årene tok de opp skøyter på programmet og det var stor aktivitet på Veslebukta. Lengdeløpsgutta brøt ut og dannet Kolbotn Skøyteklubb.

KIK drev mest med bandy. Terrengløp var en populær idrett de første årene og i 1930 arrangerte KIK NM i terrengløp og i 1935 arrangerte de sitt første orienteringsløp med 26 deltagere. I 1940 startet den selvstendige avdelingen Kolbotn Dameturn med damehåndball. I 1945 ble KIK og Kolbotn AIL slått sammen. Laget gjør det godt i damefotball og vinner serien i 2002.

Etter krigen har laget fostret mange store brytere. Reidar Merli tok EM-sølv i 1947. Jon Rønningen OL-gull i 1988 og 1992 og VM-gull i 1985. Lars Rønningen tok EM-gull i 1988. Også kvinnene driver med bryting, Ine Barli tok VM-gull i 1992. I 1981 fikk de eget klubbhus på Sofiemyr. I lengdeløp på skøyter har Petter Andersen gjort det bra, tok EM-gull på 500m i 2001.

Det har vært flere tilløp til egen avis. Den siste, KIL-Posten, startet i 1974. For å skaffe penger til driften ble det fremført en rekke revyer, ”KIK-revyene” var meget populære tilstelninger før siste krig.

Arrangerte Norgesmesterskap på skøyter for damer på Sofiemyr stadion i 1982 og i 1985 for juniorer. Egen Handicapgruppe tilbyr svømming, allidrett og håndball. Arrengerer Kolbotn-Trampen sd.

Kolbotn IL Allianse

Kolbotn idrettslag er et fleridrettslag i allianse som skal gi omfattende sportslig tilbud primært til barn og unge. Idrettslaget skal være en møteplass som skal bidra til tilhørighet og oppleves som en positiv ressurs som bidrar til trivsel, engasjement og god helse i lokalsamfunnet.

På et ekstraordinært årsmøte i september 2024, ble det enstemmig vedtatt å opprette en idrettslagsallianse der fotball kvinner elite blir skilt ut i et eget idrettslag i alliansen. Samtlige grupper blir en del av selve allianseidrettslaget.

Alllianseidrettslaget har ca. 3500 medlemmer og organiserer 8 ulike idretter. Innen håndball har klubben også et lag i tilrettlagtidrett.

Kolbotn IL Barneidrett

Allidrett for barn i Kolbotn er et variert aktivitetstilbud hvor barn får prøve flere ulike idretter i sal. Det legges vekt på å utvikle en god grunnmotorikk gjennom lek og aktiviteter tilpasset barnets utviklingsnivå. Allidrett for barn gir et godt fundament for et aktivt liv, hvor de får prøve seg på mange forskjellige aktiviteter. Varierte og allsidige aktiviteter gir barna et godt utgangspunkt for å kunne delta i flere idretter senere, og stimulerer de fysisk, motorisk, sosialt og mentalt.[1]

Kolbotn IL Basketball, Kolbotn Wolves

Per 2024 har Kolbotn IL Basketball fått en ny logo og nytt lagnavn: Kolbotn Wolves. I tråd med så mange andre basketklubber i Norge har de også et kraftdyr som de samles bak. De mener det er mer riktig å benytte ett av de mest mytiske og kuleste dyrene som finnes. Siden østmarksulven holder til i kommunen, har de valgt å reise seg til kamp som en samlet ulveflokk.

Kolbotn Wolves har per 2024 10 treningspartier/lag og har tilbud helt fra barneskolealder til de eldste partiene som nå er rundt 17 år.

For de yngste barna tilbyr de en tilpasset versjon av Basketball, som heter EasyBasket, som de mener tilbyr alle barna stor grad av mestring, inkludering og glede.[2]

Kolbotn IL Bryting

Kolbotn IL Bryting blei etablert i 1924 som Kolbotn bryting. De holder til i Brytehuset i Jonas Lies vei 12 på Sofiemyr.[3]

Kolbotn IL Bryting arrangerer årlig Kolbotn Cup og i 2024 blei det rekordstor oppslutning. I det norske brytemiljøet har det blitt en tradisjon å delta på Kolbotn Cup. Med kun ett års opphold grunnet Covid-pandemien har cupen blitt arrangert siden 1971. Denne turneringa har blitt en av de største brytestevnene i hele Nord-Europa. I slutten av november 2024 arrangerte dermed brytegruppe "Kolbotn Cup" for 54. gang. Med åra har cupen utvikla seg og blitt mer inkluderende i form av økt deltakelse for begge kjønn, flere aldersklasser, samt utøvere fra flere klubber og nasjoner. I 2024 konkurrerte totalt 682 utøvere fra 89 klubber på brytematta. Det var representanter fra hele 15 nasjoner; Sveits, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Tyskland, Østerrike, Kroatia, Frankrike, Ecuador, USA og Storbritannia deltok, i tillegg til det norske vertskapet.[4]

Kolbotn IL Fotball Herrer

Kolbotn fotball herrer er den største gruppen i idrettslaget med 650 medlemmer (2024). Kolbotn Fotball Herrer har per 2024 en solid administrasjon med tre heltidsansatte på klubbhuset.[5]

Kolbotn IL Fotball Kvinner

Kolbotn IL Fotball Kvinner ønsker å bidra til å bygge fotball for jenter, og jenter for fotball. Fotball på Kolbotn skal være en fritidsaktivitet der alle som vil kan delta, og der de kan utvikle jenter til å nå sine drømmer – uansett om drømmen er landslag eller fotball på løkka med venner og venninner.[6][7][8]

Kolbotn IL Håndball

Kolbotn håndball har nesten 500 spillere i alle aldre, med en god forankring i lokalmiljøet. Målet til håndballklubben er at det skal være lag i alle aldersklasser - jenter og gutter. Det skal være fokus på utvikling og likeverd på alle nivåer.[9]

Tilrettelagt håndball

Kolbotn IL har en gruppe som tilbyr tilrettelagt håndball for voksne med ekstra behov.[10]

Kolbotn IL Rytmisk Gymnastikk

For barn på bredde- og konkurransenivå. Fra 5 år og eldre.[11]

Kolbotn IL Svømming

Kolbotn IL Svømming ble etablert i 1975 og er en aktiv gruppe med cirka 700 svømmere per 2024. De anser svømmegruppen som en viktig aktør i lokalsamfunnet: de forebygger drukningsulykker gjennom sitt omfattende tilbud om svømmeopplæring, de bidrar til god folkehelse, de aktiviserer barn og ungdom med et alternativ til lagidrett, samt bidrar til at ungdom får et godt første møte med arbeidslivet.[12]

Kolbotn IL Turn

Kolbotn IL Turn har 5 grupper: Full Rulle (1. klasse), Glade hjul (2.klasse), FlikkFlakk (3.klasse), SaltoBalto (4.-5.klasse) og Helskrudd (6.klasse og eldre).[13]

Kolbotn IL Volleyball

Kolbotn IL Volleyball tilbyr Volleyball for jenter og damer fra 6 år og et damelag som er i 2.divisjon (2024).[14]

Visjon og Verdier

Visjon deres er «Kolbotn idrettslag, laget for livet». Visjonen skal fungere som en ledestjerne for arbeidet deres og den underbygges av verdiene «glede, utvikle og inkludere».

Idrettslaget har 3 verdier som skal gjennomsyre arbeidet deres og måten de utfører oppdraget.

Glede. Med «glede» menes at medlemskap i Kolbotn Idrettslag skal gi gode opplevelser. Den enkelte, laget og idrettslaget skal oppleve mestring og samhold. Medlemmene skal sette pris på andres prestasjoner. Frivillig innsats skal anerkjennes og det skal oppleves som meningsfylt å bidra til aktiviteten i idrettslaget.

Utvikling. Å utvikle menes at alle skal oppleve at Kolbotn Idrettslag er en arena som gir muligheter for å nå sportslige mål. Idrettslaget skal gi sportslige utfordringer til alle sine medlemmer. For å oppnå det må Kolbotn idrettslag tilrettelegge slik at trenere og støtteapparat har eller kan tilegne seg høy kompetanse. Utøvere skal inspireres, motiveres, støttes og rådgis slik at de kan nå sine sportslige mål. Kolbotn idrettslag som organisasjon må hele tiden forbedres og være relevant slik at den er rustet til å bistå sine medlemmer og de frivillige på best mulig måte.

Inkludering. Med «inkludere» menes å ha så lave terskler som mulig slik at alle som har lyst får mulighet til delta i idrettslagets aktiviteter. Det betyr blant annet at økonomi, sosiale forhold, ferdighetsnivå eller evt handicap ikke skal være ekskluderende. Alle skal bli sett og behandles med respekt og verdighet. God kommunikasjon med medlemmene er viktig for å sikre at informasjon når alle. Det er viktig med «Fair play» i alle ledd i og utenfor idretten.

Alle idretter i Kolbotn skal innarbeide visjonen og verdiene til idrettslaget i egne strategier og sportsplaner. Verdiene måles hvert år i medlemsundersøkelsen til idrettslaget.

Æresmedlemmer

De to første æresmedlemmene i klubben var Trygve Hansen i 1920 og Roald Amundsen i 1925.

Referanser

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Oppegård kommune våpen.svg Kolbotn idrettslag er basert på en artikkel fra Oppegård leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.