Kongsberg nye kirkegård

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Kongsberg nye kirkegård, som i dag er omgitt av teknologisk næringsvirksomhet.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Kongsberg nye kirkegård er den opprinnelige betegnelsen på gravlunden som i dag ligger ved Kongsberg Teknologipark (tidligere Kongsberg Næringspark), rundt en kilometer rett sør for gamle Kongsberg kirkegård, som ligger ved Kongsberg kirke.

Kongsberg nye kirkegård var Kongsbergs tredje gravlund, anlagt i 1809, da den overtok som Kongsbergs hovedgravlund etter gamle Kongsberg kirkegård og dennes avlastningsgravlund, Seminarkirkegården, som ligger like vest for kirken.

Kongsberg nye kirkegård var i bruk som hovedgravlund i Kongsberg helt fram til Kongsberg gravlund ved Gomsrud på østsiden av Numedalslågen ble tatt i bruk 1972/73.

Da kirkegården ble anlagt lå den utenfor sentrum av Kongsberg, ved en skytebane, men den har siden blitt omgitt på alle kanter av omfattende høyteknologisk industrivirksomhet. Kirkegården omtales derfor også som Kirkegården ved Næringsparken eller Kirkegården ved Teknologiparken.

Et tidligere kapell på kirkegården ble revet på 1970-tallet.

Kongsberg nye kirkegård har gitt navn til Kirkegårdsveien, som ender like ved kirkegården.

På flere av gravminnene er det benyttet yrkestitler som er særegne for Kongsberg, som Myntarbeider og Sølvverksarbeider, og på flere ses også bergstadens våpenmerke, knyttet til Kongsberg sølvverk; hammer og bergsjern.

Gravlagte

Enkelte gravlagte på Kongsberg nye kirkegård:

Galleri

Kilder og referanser