Kongsseteren

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kongsseteren

Kongsseteren har adresse Voksenkollveien 21-23 og er en stor tømmervilla på Voksenkollen i Oslo. Den ble gitt som kroningsgave fra det norske folket til kong Haakon VII og dronning Maud til kroningen i 1906. Anlegget består av hovedbygning, portnerbolig og uthus til portnerbolig.

9. mars 1907 ble det utlyst en arkitektkonkurranse med blant annet følgende tekst:

«Norske arkitekter indbydes til å delta i en konkurranse om tegning til den villa, der for vårt kongehus aktes oppført på Voksenåsen som det norske folks kroningsgave.»

Konkurransen vakte meget stor interesse med hele 69 utkast, fra mer enn halvparten av landets arkitekter. Den ble vunnet av Kristian Hjalmar Biong, med andrepris til Arnstein Arneberg og Ole Sverre.

Biongs prosjekt var «Slot over Slot», med en toetasjes villa i laftet furutømmer i nybarokk stil med enkelte innslag av jugendstil med motiver fra den gamle norske trearkitekturen med svalganger, utkraginger og torvtak. Det barokke kommer særlig fram i gavlveggens symmetriske planteornamentikk i sterke farger med inspirasjon fra norsk treskjæringskunst på 1700-tallet, og jugendstilens organiske karakter er særllig til stede i de skråskårne tømmerstokkene rundt veggenes åpninger og oppdelingen av vinduene. Tømmerveggene er også synlige innvendig.

Villaen sto ferdig i 1910 og har 26 rom fordelt på rundt 500 m². En rekke takornamenter og friser er komponsert og utført av kunstmaleren Enevold Thømt og treskjæreren John Borgersen dekorerte blant annet hallen og inngangsportalen. Thømt var rådgiver og leder av den dekorative utsmykningen.

Under andre verdenskrig ble eiendommen rekvirert og ble brukt som bolig for leder for avdelingen for Propaganda og folkeopplysning i Reichskommissariat, SS-Oberführer Georg Wilhelm Müller.

Villaens er en av Kongens private eiendommer og den brukes særlig i julehelger og under uken med Holmenkollrennene. Kong Olav V døde her 17. januar 1991.

De senere årene har villaen også blitt benyttet mer om våren og høsten.

Anlegget er kommunalt listeført for bevaring, og omfatter hovedbygningen, portnerbolig og uthus til portnerboligen. Portnerboligen var tidligere serveringsstedet Voksenkollseteren.

Galleri

Vinterbilder
Sommerbilder

Kilder


Koordinater: 59.9737° N 10.6603° Ø