Kråkenes fyrstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kråkenes fyrstasjon
Kråkenes-fyr-uvær.JPG
Kråkenes fyrstasjon i uvær.
Foto: Svein-Magne Tunli (2011)
Oppretta: 1906
Status: Automatisert og avfolket 1986
Funksjon: Lei- og innseilingsfyr
Eier: Staten v/ Kystverket
Fylke: Vestland
Kommune: Kinn kommune

Kråkenes fyrstasjon er et lei- og innseilingsfyr i Kinn kommune i Nordfjord. 1904 ble det bevilget 42.000,- kr til å bygge en fyrstasjon i Nordvest-Vågsøy. Fyrbygget stod ferdig i 1906. Lykten ble tent den 1. oktober. I 1911 ble det ansatt en assistent og det ble bygget en bolig for assistenten.

Under andre verdenskrig var fyret besatt av tyske tropper. I 1945 brant fyrbygget ned, etter at allierte fly bombet det. 1946 ble det satt opp en provisorisk lykt, og i 1950 var det nye fyrbygget ferdig. Fyret ble tilkoblet strømnettet i 1961.

Den siste fyrvokteren, Johnson, flyttet i 1982 fra fyret og etter noen år med bemanning fra kystverket sine ansatte, ble Kråkenes fyr automatisert i 1986. Det ble også installert en værstasjon som pr. 2013 fremdeles er i drift, og som også ligger ute på internett.

I 1994 ble Kråkenes fyr restaurert av private leietakerer som, etter noen år med restaurering, etablerte kafédrift, overnatting og en brudesuite på Kråkenes fyr. Fyret er medlem av Norsk Fyrhistorisk Forening.

Værstasjonen

Kråkenes fyr har en egen værstasjon. Her er det målt opp til over 60 meter/sekund, som tilsvarer dobbeltorkan. Enkle vinduer er forsterket med pleksiglass for at bølgene som slår helt opp ikke skal slå inn vinduer. Kråkenes fyr holder flere vindrekorder og bølgene slår opp til 60 meter høgde. Værforholdene er så brutale, at det kreves mye vedlikehold og ekstra sterk maling, hengsler, og andre materialer. Det har endt opp med at Jotun tester en del maling på Kråkenes fyr. Sydveggen av huset, som også er panoramaveggen til kafeen er kanskje den mest værutsatte husveggen i hele landet.

Brudesuiten

I 3. etasje på hovedhuset er den gamle fyrvokterleiligheten bygget ut til brudesuite. Den har tre rom, bad, soverom og kjøkken. Her kan overnatte opp til fire personer.

Galleri

Kilder

Eksterne lenker

Koordinater: 62.0352273° N 4.9872782° Ø