Kragerø fengsel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kragerø fengsel, fullt navn Telemark fengsel, Kragerø avdeling har adrese Gamle Kragerøvei 11 og er et fengsel med høyt sikkerhetsnivå som ligger i Kragerø i Telemark og er underlagt Kriminalomsorgens region sør.

Det opprinnelige fengselet i Kragerø var fra 1864, men dette brant ned under en bybrann i 1886. Fengselet var et såkalt «1864-fengsel», som ble bygget som følge av Straffeanstaltkommisjonens innstilling fra 1841 som førte til en rekke reformer. Dette fordi de daværende soningsforholdene ikke fungerte godt nok. Som følge av de nye tankene omkring fengselsvesen utover mot midten 1800-tallet, ble etablert en rekke mindre fengsler rundt i landet, kalt distriktfengsler og hovedsakelig knyttet til byene. Kallenavnet 1864-fengsler er fordi de fleste av disse nye fengslene var reist på dette tidspunktet.

Etter brannen ble den store kjøpmannsgården Biørnsborg kjøpt av Kragerø kommune til rådhus, fengsel og politikammer. Fengselet ble oppført her i teglstein og åpnet i 1890. Den hadde en grunnflate på 81m² og opprinnelig tre celler i første etasje og en enkeltcelle og en åttemannscelle i andre etasje. Bygingen hadde opprinnelig en åpen trapp som siden er blitt bygget inn. I 1974 ble det bygget på en verkstedsbygning i en etasje på østre gavlsvegg, og i 1981 et forbygg på fengselsbygningen, i dag brukes som trimrom.

En større renovering og påbygging av anlegget ble gjennomført i årene 1984 til 1986. Den åpne trappen ble bygget inn, åttemannscellen delt og en ny fløy ble bygget på mot øst som andre etasje på verkstedsbygningen fra 1974, kalt «Mellombygget» og utvidet videre mot øst med garasjer for politiet i første etasje og celler for 12 innsatte i andre etasje.

I den opprinnelig bygningen er de tre opprinnelige cellene i første etasje i dag kontorer, og i andre etasje er det nå tre celler og åttemannscellen er delt i to like rom. Loftet brukes som flerbruksrom.

Fengselet ble et kvinnefengsel fra 2016 og har ordinær kapasitet på 18 plasser, fordelt på 12 på enkeltceller og seks på dobbeltrom. De innsatte har både varetektsdommer og domfelte.

Eksterne lenker


Koordinater: 58.872714° N 9.412644° Ø