Kristian Fridtjof Hegstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Kristian Fridtjof Hegstad, handelsbetjent, samvirkelagsbestyrer, handelsmann, organisasjonsmann, skytter og ordfører i Steinkjer kommune.

Kristian Fridtjof Hegstad (født 26. desember 1871 i Sparbu, død 17. juli 1947 i Steinkjer) var handelsmann i Steinkjer. Han var gift med Karen Magdalena født Jacobsen. I perioden 1895 til 1901 bestyrte Hegstad Steinkjers første samvirkelag; handelsforeningen Bien, men sluttet der og etablerte egen forretning på i Grønne Gade på Nordsia i 1901. Hans engasjement i skyttersaken ga ham skyttervesenets fortjenestmedalje i gull på Skyttertinget i 1937. Hegstad satt mange år som valgt bystyrerepresentant, og i 1920 var han Steinkjer kommunes ordfører.

Handelsbetjenten

Da handelsforeningen Bien ble etablert i Even Hals` gård på Nordsia i 1889, var trolig Hegstad allerede handelsbetjent hos Hals. Her ble han så med videre som betjent i handelsforeningen Bien til bestyrer Andreas Sakariassen Oksvold sa opp og startet egen handelsvirksomhet i 1895.

Kr. Hegstads kolonialforretning i Grønne Gade. Her startet han opp etter at han forlot Bien i 1901.
Slik ble Nordbotten-gården seende ut etter bombingen av Steinkjer 21. april 1940. Dette var forretningsgården som Kr. Hegstad bygde opp.

Oppgradering

Da Oksvold sluttet i Bien, ble Hegstad ansatt som handelsforeningens bestyrer fram til også han sjøl sa opp og gikk over i det private næringslivs rekker og startet egen forretning, også den på Nordsia. Butikken ble startet under rimelig gode forhold, men ble snart for liten. Han fikk derfor bygd en ganske stor forretningsgård i Kongens gate 126 – seinere kjent som Nordbottengården. Her ble solgt kolonialvarer, glass, steintøy, kjøkkenutstyr, husflidsvarer, sko, leketøy og mer.

Ny organisasjon – og avhending

I 1933 ble firmaet omdannet til aksjeselskap med en kapital på kr 3.000,- og med Tormod Hegstad som disponent. Styret ble ledet av Kr. F. Hegstad. I 1939 ble forretningsgården solgt til kjøpmann Edv. Nordbotten.

Samfunnsengasjement

Hegstad var engasjert både i politikk, forretnings- og foreningsliv. Blant mye annet var han formann i Steinkjer Handelsstands forening i mange år.


Heder

Hegstad var en aktiv skytter og fikk Det frivillige skyttervesenets fortjenstmedalje i gull under SkyttertingetLandsskytterstevnet i Steinkjer den 8. juli 1937.

Kilder