Kristiania Bad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra romerbadet.
Tegning av Andreas Bloch, fra boka Nielsen, Yngvar: Christiania og Omegn, s. 14. (1894)
Annonse for Kristiania bad i Aftenposten 2. september 1885.

Kristiania Bad, også kalt Christiania Bad var en offentlig badeanstalt som lå i Ringsgangen 3, på hjørnet mot Munkedamsveien i Pipervika i Kristiania.

Badet var byens luksusiøse badetilbud og ble opprettet i 1883. Det hadde inngangen mot Ringsgangen, og bygningen i to etasjer ble reist til formålet, arkitekt var Holm Munthe, og hadde rød forblendingsteglstein i nyrenessanse. Badet hadde romerbad og badstubad i tillegg til karbad.

Innenfor hovedinngangen var det i første etasje en inngangspportal med billettsalg og trappeoppgang til karbadene for menn til venstre med et venteværelse i hjørnet, og til høyre var det i første etasje romerbad og badstuer.

På venstre side i første etasje var karbadene for kvinnene, denne avdelingen hadde også en egen inngang fra Munkdamsveien. Begge karbadavdelingene hadde ni karbadene i emaljert jern lå på begge sider av en lys og ganske romslig korridor, på den ene siden av denne var det tilgang på både varmt og kaldt vann, på den andre bare kaldt.

I andre etasje lå også avdelingen for medisinske bad, med seks separate avkledningsrom. Badene i denne avdelingen var vanlige kaldtvannsbad, samt furunåls- og kreuznacherbad (etter den tyske kurbyen Bad Kreuznach).

Romerbadavdelingen var ganske luksuriøst utstyrt og innedet, med en stor overlyssal med et 16 fot (4,876 meter) langt og 6 fot (1,828 meter) bredt marmorbasseng i midten, og rundt dette lå tørrbadstue, dampbadstue, innsåpningsrom. I tillegg var det avdeling for enklere utstyrte andreklasses badstuer.

Badet hadde rundt 34&nbsp000 årlige besøk av menn, og rundt 11&nbsp000 kvinner.

Styret i 1898 besto av Ingebrigt Christian Holm, Thomas Thomassen Heftye og Gustaf Alexander Bratt.

Forfatteren Per Sivle skjøt seg på dette badet 6. september 1904.

Bygningen ble revet i 1931 som en følge av saneringen og omreguleringen av Pipervika.

Kilder


Koordinater: 59.91427° N 10.73185° Ø