Kristiania Meieribolags melkemottak i Fet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kristiania Meieribolags melkemottak i Fet ble åpnet av Kristiania Meieribolag som et melkemottak i Fetsund i 1872. Mottaket lå like ved jernbanestasjonen, og det ble lagt et sidespor fra stasjonen til mottaket.

Den sterkt voksende folkemengden i Kristiania økte pågangen på landsbygda for å forsyne hovedstaden med melk. Med jernbanen ble det lettere, billigere og mer effektivt å frakte melka til byen. Derfor ble det lagt flere mottak langs jernbanen til hovedstaden. Rapporter fra NSB viser at melk var en av varene som daglig og i økt mengde ble fraktet fra Fet til hovedstaden. Meieribolaget mottok også en del melk fra Dalen Meieri.

På dette tidspunktet var en omlegging i gang i jordbruket, Det store hamskiftet, i deler av landet. Større marked for melk, billig importert korn og bedre transportmuligheter med jernbanen og bedre veier medførte at bøndene kunne øke husdyrholdet og redusere kornproduksjonen. Særlig gjaldt det områder der transportmuligheten ble bedret i form av jernbane og utbedrede veier, og Fet er et godt eksempel. Med jernbanen fra landbruksindustrien fikk bøndene bedre redskaper som gjorde omlegging av drifta og reduksjon av arbeidskraft på gardene mulig. Derfor var denne melkeleveringen viktig.

Meieribolaget var i drift til melkeprodusentene i Fet overtok drifta i 1896. Det ble gjort om til et meieri med navnet Fetsund Meieri, og drevet av et andelslag som ble styrt av bøndene i bygda.

Kilder og litteratur

  • Horgen, Jan E.: Bygdehistorie fra Fet. Bind 2. Bosteds- og slektshistorie. Åkrene, Nerdrum, Fetsund, Falldalen. 1985. 709 s. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Norges offisielle statistikk (NOS) fra 1881-1900.
  • Rapporter fra NSB fra 1863 til 1900.