Kulturhistorisk vandring gjennom kommunesenteret i Vestnes

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kulturhistorisk vandring gjennom kommunesenteret i Vestnes er en løype som i anledning Kulturminneåret 2009 har blitt satt sammen i Vestnes kommune i Møre og Romsdal.

Vandringen følger ruten som Den Throndhjemske Postvei tok fra tollstedet Remmem langs Pilanj til Vestnes prestegard på Helland, videre til Fastskulen i Vestnes fra 1859 og båtbyggjarmonumentet over blant annet Lars Jensen Hammeraas. Derfra til Helland sentrum og videre over Gamlebrua fra 1844 som var den første broen over Vestnesstraumen før vandringen slutter ved Vestnes kyrkje. Løypen har sitt utgangspunkt i Nasjonal verneplan for vegar, bruer og vegrelaterte kulturminne i Møre og Romsdal fylke.

Postvegen i Vestnes

Postvegen i Vestnes

Vestnes prestegard

Vestnes prestegard er prestegard for heile Vestnes kommune. Garden ligg på Helland, nær Helland skule og vender ned mot Remmemsbukta. Prestegarden er frå 1847, samstundes med at Vestnes prestegjeld vart skipa. Prestegarden har vore brukt som prestebustad fram til slutten av 1900-talet. Prestegarden og litt av den gamle prestegardshagen vart freda i 1991, etter kulturminnelova. Den gamle hovudbygninga er eit døme på ein embetsbustad frå 1800-talet.

Fastskulen i Vestnes

Fastskulen i Vestnes

Helland sentrum

Helland (Vestnes)

Vestnes kyrkje

{{thumb|Vestneskirke-HH.jpg‎|Vestnes kyrkje.|Halvard Hatlen} Vestnes kyrkje er ei langkyrkjeVestnes i Vestnes kommune i Møre og Romsdal fylke. Kyrkja er frå 1872 og bygd i treverk. Kyrkja har 480 sitjeplassar. Det er kyrkjegard ved kyrkja.

Eit krusifiks på alteret har Jens Bjelke og hustruens initialar. Krusifikset er frå 1639.


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Kulturhistorisk vandring gjennom kommunesenteret i Vestnes er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.