Kværndalen ullvarefabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kværndalen ullvarefabrikk ble etablert ved Jessheim stasjon i 1886 av Peder P. Wætthen (1842 - 1917), etter at han i 1868 hadde startet fargeri i Gjestadgropa, og senere veveri i Kverndalen. Bedriften ble utvidet med ullspinneri i 1886. produksjonsanlegget benyttet seg av vannkraft fra Kverndalbekken.

Peder Wætten var husmannssønn fra Vang i Hedmark. Han hadde gått i fargerlære på Hamar og arbeidet ved et fargeri på Kongsvinger før han kom til Ullensaker i 1868. Her etablerte han først et fargeri og ullspinneri i Gjestadgropa, med garn- og kolonihandel. Fargeriet og spinneriet ble utvidet flere ganger, og ble med tiden utvidet med et mindre veveri hvor det ble framstilt forskjellig tekstiltyper, som vadmel, sjeviot og andre dresstoffer, foruten ulltepper og pledd. Bedriften hadde 17 ansatte fra slutten av 1800-tallet og framover.

Råvarene ble hovedsakelig kjøpt inn fra hele Romerike. Etter hvert som saueholdet ble avviklet ble råvarer kjøpt inn fra andre kanter av landet. Salget kunne delvis ha karakter av byttehandel, der gårdbrukerfamilier som ennå holdt sauer kunne bytte ubehandlet ull mot ferdig spunnet garn. Så sent som på 50-tallet foregikk det enkelte steder hjemmeveving av tekstil som familiene siden tok til lokale skreddere for å få sydd klær til husholdet.

Etter Peder Wætthens død ble fabrikken overtatt av sønnen Petter Emil Wætthen (død 1922). Han satte i gang omfattende investeringer i de feberhete årene mot slutten av første verdenskrig, blant annet med anlegg av ny kraftstasjon. Petter ble avløst av broren Eilert Wætthen, som avbrøt en karriere som fiolinist for å ta over familiebedriften. Han fullførte anlegget av den nye kraftstasjonen og etter noen igangsettingsproblemer var fabrikken i drift gjennom hele mellomkrigstida. Det var gode år under krigen og de første åra etterpå, men på 1950-tallet begynte problemene å tårne seg opp, og i 1956 ble fabrikken nedlagt.

Litteratur