Kvinesdal middelalderkirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvinesdal middelalderkirke
Byggeår: senest 1322
Kirkesamfunn: Til 1537: Den katolske kirke
Fra 1537: Den norske kirke
Prestegjeld: Kvinesdal
Teknikk: Stavbygg
Materiale: Tømmer

Kvinesdal middelalderkirkeLiknes ble reist senest i 1322, men var trolig eldre enn dette. Den antas å ha vært ei stavkirke, og ble revet i 1637 og erstatta av Kvinesdal gamle kirke.

Første gang det nevnes en prest i Kvinesdal var i 1292, da Sigurd prest og Jon prest fra dalen var lagrettemenn ved en markegang.[1] Sannsynligvis var en av de to prest på Liknes, og den andre på Feda. Den første som nevnes spesifikt i forbindelse med Liknes var Sigurd prest, som er nevnt som «Sighurðr prestr a Leiknese» i 1322.[2] Kirka nevnes ikke, men må ha eksistert. Første gang vi hører om kirka er i 1435, da «Leikneskirkiu» blir nevnt i et diplom.[3]

Det er funnet graver som er datert senest til 1000-tallet på Kvinesdal kirkegård, hvilket antyder at denne kirka enten var betydelig eldre enn det som kan dokumenteres, eller mer sannsynlig at det har stått ei eldre kirke der.

I 1623 lot sokneprest Jørgen Thomassen kirka rive, og fikk bygd ei ny tømmerkirke. Den sto til 1837, da den ble erstatta av dagens Kvinesdal kirke.

Den lille klokka i dagens kirke skal være fra 1200-tallet, og er da sannsynligvis en levning fra middelalderkirka. En kalk fra kirka, med årstallet 1519 inngravert, ble i 1592 solgt til Eiken kirke, og den er fremdeles der.

Referanser

Litteratur og kilder