Kykkelsrud kraftstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den gamle maskinhallen ved Kykkelsrud.

Kykkelsrud kraftstasjon er et vannkraftverk i Askim i Indre Østfold kommune. Kykkelsrud er et av de eldste store kraftverkene i landet. Verket har siden 1988 vært vernet i verneklasse 1, og ble i 1997 utpekt som daværende Askim kommunes kulturminne i kulturminneåret. Av de totalt 12 aggregatene ved verket er det i dag bare de tre nyeste som er i drift. De eldste ni aggregatene ble tatt ut av drift i 1989.

Kort historikk

Utbygginga starta i år 1900, og omfatta da fossene Saudafoss, Kykkelsrudfoss, Dalsfoss og Vervenfoss. Den som tok initiativ til utbygginga, var den lokale brukseieren Anders C. Furuholmen, som hadde eid fossene siden 1860-tallet og utnytta vannkraften gjennom sagbruk og mølle. De to første aggregatene kom i drift i 1903, og i perioden fram til 1943 ble totalt tolv aggregater satt i gang. De tre nyeste av disse er i et eget bygg.

Strømmen fra Kykkelsrud ble benyttet i hovedstadsområdet, overført via Tonsen transformatorstasjon (fra 1903) i daværende Aker herred. Det første området som fikk strøm fra denne kraftoverføringen, var Bestumområdet.

Bilder

Litteratur

  • KINK Kulturminner i norsk kraftproduksjon, Norges vasskraft og energidirektorat 2006.