Lågendalsveien (Larvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lågendalsveien sett nordover ved krysset med Svartangveien og Kveldeveien.
Foto: Roy Olsen (2016).

Lågendalsveien i Larvik kommune følger Numedalslågen nordover gjennom tidligere Hedrum og Lardal kommuner fra Bommestad til Hvittingfoss i Kongsberg kommune.

Fra Bommestad går veien på vestsida av Lågen til Svarstad der den krysser elva på den 157 meter lange Søndre Brufoss bru. Deretter fortsetter den rundt 4,4 kilometer videre på østsida til Kongsbergs kommunegrense.

Lågendalsveien er et gammelt og hevdvunnet navn på hovedveien gjennom Lågendalen. Navnet ble offisielt vedtatt i 1995 for strekningen gjennom Hedrum. I Lardal kom det offisielle vedtaket i 2009.

En større omlegging av Lågendalsveien ble foretatt i 1870-åra og en ny hundre år seinere. Ombyggingene har etterlatt seg korte og lange bruddstykker av eldre vei langs dagens trasé. Noen steder har disse en funksjon som veilommer og rasteplasser, andre steder som lokalveier, som for eksempel Kveldeveien mellom Gjone og Nordkvelde, Breidablikkveien og HanevalsvevetSteinsholt og Holeveien mellom Svarstad kirke og Nedre Hole.

En ny og viktig parsell på ca. 3,5 kilometer mellom Svarstad og Brufoss ble åpnet 13. desember 1979. Denne er lagt vest for Svarstad, og tiden med trafikkbelastningen gjennom sentrum var over.

Kilder


Koordinater: 59.08688° N 10.06462° Ø