Lørenskog kirkegård og gravlund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gravlunden ligger ved Lørenskog kirke
Foto: Anders Bugge

Lørenskog kirkegård og gravlund ligger i tilknytning til Lørenskog kirkeHammer i Lørenskog kommune, og er kommunens eneste gravplass. Årlig gravfestes bortimot 200 mennesker der. Den har blitt utvidet en rekke ganger, senest i 2005, og er nå på 75 mål. Det er anlagt en egen parsell for muslimsk gravlegging, der gravene er orientert mot Mekka. Den eldste delen av kirkegården kan ha vært i bruk i 1000 år.

På kirkegården er det enkelte gamle gravminner, blant annet to steinheller fra 1600-tallet og et smijernskors fra omkring 1690. Smijernskorset er til minne om bygdelensmannen Eskil Eriksen (ca. 1635–1690) på Søndre Hauger. Eskil var en velstående mann som eide så vel Søndre Hauger som en del av Nordre Hauger, Bårli og et par utenbygds gårder. Eskil skal ha laget smijernskorset selv, men inskripsjonen «Her under hviler den salig man Eskel Eriksøn Hover som døe den 31. januari 1690», må naturligvis ha blitt påført etter Eskils død.

Ved kirken står det også en gammel gravstein med navnet til Kjenn-bonden Morten Toresen på. Han døde i 1716.

Galleri


0230 Lorenskog komm.png Lørenskog kirkegård og gravlund er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.924578° N 10.984596° Ø