Lagging
Lagging er det å sette sammen et kar av rette trestaver, i motsetning til buede staver. Opprinnelig ble de to tingene utført av forskjellige yrkesgrupper, laggere og bøkkere, men etter hvert tok bøkkerne over begge typer i byene. Ettersom dette er en enklere prosess enn å lage kar med buede staver, ble det på landsbygda utført av de fleste på egen hånd, og man finner derfor sjelden omtale av laggere på bygda. Teknikken er svært gammel, og de eldste karene som er funnet i Norge er datert til midten av 300-tallet.
Navnet på metoden kommer fra et spor som er innfelt nær enden av stavene, kjent som en lagg eller logg. Disse sørga for at bunnen, som var rund eller noe sjeldnere oval, holdt seg på plass. Selve stavene var spalta fra en stokk og pussa ned. Bunnstavene ble festa til hverandre med duvlunger, skjutte trenagler. Bunnen ble helst lagt i ett stykke, men i større kar måtte den settes sammen av flere deler. Stavene ble slått inn på bunnen, utsida ble pussa og det ble satt på band eller gjorder rundt som holdt det hele sammen. Til slutt ble også innsida pussa.
Kilder og litteratur
- Lagging i Norsk historisk leksikon.
- Hopstad, Johann. Lagging på gammel og ny måte. Utg. Landbruksforlaget. Oslo. 1985. Digital versjon på Nettbiblioteket.