Langlivannet (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Langlivannet
Basisopplysninger
Langlivannet dam tømmerenne.jpg
Bildetekst: Dammen med tømmerlenser og tømmerrenna til høyre. Fossen med Langlielva til venstre.
Alt. navn: Langlidammen
Areal: 0,76 km²
Høyde: 316 moh.
Vassdrag: Lysakervassdraget
Kommune: Ringerike
Oslo

Langlivannet er et oppdemmet vann som utgjør grensen mellom Krokskogen og Nordmarka, og kommunegrensen mellom Ringerike og Oslo krysser Langlivannet vest-øst omtrent på midten.

Allerede på 1600-tallet ble det anlagt en dam i Langlivannet, et par kilometer nord for den nåværende demningen. Sorenskriveren Aker og fra 1649 eier av Bogstad, Morten Lauritzen, kalt Ugle, stod for byggingen.

Dammen ble erstattet av en steindemning rett etter år 1800. Dette var av hensyn til fløtingen, særlig etter at Peder Anker hadde bygget kjerraten i Åsa ble fløtingsvolumet i denne delen av Lysakervassdraget betydelig. Kjerraten ble bygget mellom 1803 og 1807 og ble tatt i bruk i 1809.

I perioden 1938-42 ble det bygget en 38 meter høy betongdemning sør i vannet, og den gamle ble lagt under vann. Også plassen Langlia på nordsiden av vannet måtte fraflyttes i 1940 og rives før den ble lagt under vann hvor flere av hustuftene idag eksisterer. Fra dammen er det en 2450 meter lang tunnel til et inntak ved Kjelsås i Sørkedalen, hvor vannet pumpes videre til i en 10 km lang ledning til reservoaret på Holmenkollen.

Under andre verdenskrig gjemte Milorgdistrikt 13 i samarbeid med damvokteren våpen i et hulrom i demningen etter å ha mottatt disse i et slipp ved Heikampen 4. mars 1945.

Foruten en del mindre bekker, har vannet hovedtilførsel fra Svarten hvor renner Svartelva gjennom Kringla til Langlivannet.

Vannet har avløp ved Langlielva til Sørkedalen og til Oslos vannforsyning. Tryvann Vinterpark henter vann fra Sørkedalselva og i vintersesongen slippes det derfor ut mer vann fra Langlivannet enn minstevannføringen.

Galleri

Kilder


Koordinater: 60.05726297° N 10.59130603° Ø