Lars Holst

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Foto av Lars Holst, ukjent årstall.
Foto: Ukjent/Norsk Folkemuseum

Lars Kristian Holst (født 22. november 1848 i Bergen, død 31. mai 1915) var jurist, pressemann og Venstre-politiker. Han var medredaktør i Bergens Tidende, og senere sjefredaktør i Dagbladet. Som en av hovedarkitektene bak Venstres program bidro han aktivt til partiets valgseiere i 1890-årene.

Familie

Lars Holst var sønn av skipsfører, overstuer og fiskeveier Søren Dalholt Holst (1811–84) og Catharina Krohn (1814–1903). Han ble gift i 1882 med journalist (Petra Gregorine) Fernanda Thomesen – senere kjent som Fernanda Nissen - (1862–1920), ekteskapet ble oppløst i 1895.

Liv og virke

Holst vokste opp i Bergen, og tok examen artium i 1867. I 1871 tok han juridisk embetseksamen i Kristiania. I 1872 flyttet han tilbake til Bergen og ble medarbeider i Bergens Tidende, fra 1874 som redaktør ved siden av Olav Lofthus.

I 1883 ble Lars Holst sjefredaktør for Dagbladet, som fra midten av 1880-årene ble regnet som Venstres hovedorgan. Holst var også aktiv som partibygger for Venstre, blant annet ved å være en av hovedarkitektene for to-saksprogrammet som skaffet Venstre valgseirene i 1890-åra: unionssaken og allmenn stemmerett for menn. Han var varaformann i Norges Venstreforening 1893–96 og formann 1900–03. Han var i flere år også formann i Venstres Presseforening

I 1898 sluttet Holst som redaktør i Dagbladet og ble justissekretær ved byretten i Kristiania. Han slapp likevel ikke journalistikken helt, mellom 1902 og 1907 hadde han på nytt styring med lederspalten i Dagbladet, og ellers skrev han teaterkritikker i flere blad og politiske artikler i Stavanger Aftenblad helt fram til sin død.

Holst var en støttespiller for nynorsk, men benyttet fra 1872 likevel riksmål som journalist.

I folketellingen for Kristiania for 1900 er Holst registret som justissekretær på adressen Kirkeveien 44. Ved folketellingen for Kristiania for 1910 er han registrert som Justisfaktor ved byretten på adressen Kirkeveien 79.

Ettermæle

Lars Holst er gravlagt på Gamle Aker kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Lars Holst er gravlagt på Gamle Aker kirkegård i Oslo. Begravelsen fant sted 4. juni 1915, med både statsminister Gunnar Knudsen og stortingspresident Jørgen Løvland til stede. Sistnevnte vektla i sin tale Holsts ”trogne og trauste elsk til fædrelandet”.

Gravminnet er en ruvende bauta, reist av Venstres presseforening 22. november 1917, levert av Erik Anker Gudes firma. I sin aftenutgave samme dag som avdukningen omtalte Aftenposten begivenheten (utdrag):

Ved en enkel høitidelighed afsløredes i dag kl. 2 en bautasten paa Lars Holsts grav på Gamle Akers kirkegaard. Blant dem, som var mødt frem, saaes formænd i presseorganisationerne, politikere og andre som havde staaet Lars Holst nær. Den høie granitsten, som er reist af Venstres presseforening, var indhyllet i det norske flag. Formanden i Venstres presseforening, redaktør Oftedal, Stavanger, holdt afsløringstalen, og tegnede et sympathisk billede af Lars Holst og betonede den indsats, han gjennem sit journalistiske arbeide havde gjort i politikk, kunst og videnskab, og hvorledes han som norsk national i hele sin udvikling med troskab mod idealerne og respekt for personerne, - mændene – havde været med paa at bygge paa vort lands nationale udvikling.

Kilder og referanser

Eksterne lenker