Larvik Turn & Idrettsforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Larvik Turns klubbhytte
Foto: Morten Bakkeli (2010)

Larvik Turn & Idrettsforening (i dagligtale: Larvik Turn) er et idrettslag fra Larvik. Det ble etablert i 1865. Klubben tilbyr i 2014 idretter som fotball, håndball, friidrett, bryting og turn. Larvik Turn IF hadde 721 medlemmer per 2008, og klubbens stadion, Lovisenlund idrettsplass, og klubbhus er beliggende på Lovisenlund i Gunnar Thoresens vei ved Bøkeskogen.

Larvik Turns fotballag befinner seg i 3. divisjon etter nedrykket i 1998, og spiller i dag i hvite drakter, blå shortser og hvite strømper. Bortedrakten er blå. Opprinnelig stilte spillerne derimot i «blaa Benklæder, rødt Bælte og hvid Tricotgenser».

Historikk

Fotballgruppa hadde sin storhetstid på 50-tallet, med seriemesterskapene i 1953, 1955 og 1956 som store høydepunkt. På det tidspunktet spilte profiler som Gunnar Thoresen, Reidar Sundby og Harry Boye Karlsen på laget. LT var dessuten i cupfinalen i NM i 1956, men tapte der 2-1 for Skeid etter blåhvit scoring av Reidar Sundby. Cupfinaletapet er dog, i hvert fall blant egne tilhengere, omdiskutert.

I 1998 ble Larvik Fotball stiftet, en samarbeidsklubb i larviksdistriktet som også inkluderte Larvik Turns erkerival, Idrettsforeningen Fram. Dette samarbeidet valgte Turn å avstå fra, men klubben var allikevel en hovedleverandør av spillere til denne klubben da mange blåhvite ønsket å satse. Etter å ha rykket opp til 2. divisjon, var det før sesongen 2005 bråstopp både økonomisk og sportslig. IF Fram overtok plassen i seriesystemet, og rykket ned samme år. I 2009 er dog rivalene fra Torstrand tilbake på fotballnivå tre, etter å ha vunnet Vestfoldavdelingen foran nettopp Larvik Turn.

I 2006 kunne fotballgruppa feire 100 år, og i jubileumsåret ble boka I sol og skygge under bøketrærne lansert. Samme år fikk løpebanen rundt Lovisenlund idrettsplass nytt dekke, og en kunstgressbane i tilknytning til Lovisenlund-anlegget ble bygget. I 2008 ble det lagt en ballbinge ved siden av denne banen.

Av fotballspillere klubben er kjent for å ha fostret opp, for kortere eller lengre tid, og foruten de allerede nevnte, kan skrytelista kompletteres med navn som Morten Vinje, Hallvar Thoresen, Tom Sundby, Gunnar Halle, Lars Bakkerud Espen Hoff, Samuel Isaksen, Ørjan Berg Hansen og Olav Tuelo Johannesen.

Opp, Opp, Opp (Turnsangen)

Teksten er muligens forfattet av Karl Andresen til den amerikanske melodien Over There, skrevet av George M. Cohan i 1917. Første gang lansert på Lovisenlund i 1946 foran en 3. runde kamp i NM.

Trivia

Utgående lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Larvik Turn» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.