Laugstol Brug

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Laugstol Brug var en treforedlingsbedrift i Skien, etablert i 1873 av H. C. Hansen, Nils Kittilsen og Gunnar Knudsen.

Laugstol Brug bygde i 1885 et vannkraftverk, som ble det første elektrisitetsverket i Norge som produserte vannkraft og solgte strøm til vanlige abonnenter. Kraften var egentlig tiltenkt bruk i bedriften, men ved hjelp av to dynamoer, hver med forsyning til 150 glødelamper, fikk kraftverket en så stor kapasitet at det også kunne forsyne andre abonnenter i Skien. Både dynamoene og glødelampene var utenlandske. En ny teknologi som i internasjonal sammenheng hadde vokst fram siden slutten av 1860-årene, hadde dermed for alvor blitt introdusert i Norge. Elektrisk lys ble regnet som mye mindre brannfarlig enn de lyskilder man ellers måtte ty til.

Selve kraftverket utnyttet det rundt fem meter høye fallet mellom Hjellevatnet og Bryggevannet i Skien og aggregatet besto av en francisturbin og en likestrømsgenerator. Det var Heyerdahl & Co. som leverte og installerte de elektriske maskinene.

Elektrisitetselskapet Skagerak Elektro AS, som bygger på de tidligere lokale elektriositetsverkene Porsgrunn kommunale elektrisitetsverk (stiftet i 1901) og Skiensfjordens kommunale kraftselskap (1912) endret i 2016 navn til Laugstol AS.

Kilder