Legesteinkløver i Østfold

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Legesteinkløver Melilotus officinalis er i Østfold fremmed og kommet inn med ballast. Den kan danne bestand på skrotemark.

Legesteinkløver
Melilotus officinalis (L) Lam.
Erteblomstfamilien
Legesteinkløver BH.jpg
Trolldalen, Moss. Dato: 2.9.2023

Foto: Bård Haugsrud

Melilotus officinalis.png
69 av 228 5x5 km-ruter
Melilotus officinalis 1.png
130 av 4680 km-ruter
av 445009 0,1 km-ruter
Først funnet: 1878
Sist funnet: 2022


Hyppighet og utbredelse

Legesteinkløver er fremmed og ganske sjelden i 5x5-kmskalen og spredt - vanlig i 1x1-kmskalen[1]. Den er i hovedsak funnet rundt byer og tettsteder med tyngdepunkt i Moss, Fredrikstad og Halden. Dette kan ha sammenheng med ballast fra seilskutetiden. Den kan forveksles med strandsteinkløver, men en forskjell er at kjølen er kortere enn vingene som vist på bildet til høyre mens kjølen er like lang som vingene på strandsteinkløver.

Økologi

I Østfold vokser legesteinkløver i veikanter, åkerkanter og på skrotemark. Noen ganger finner man den på havstrand.

Oppdagelseshistorikk

Det eldste funnet er fra 1878 i Fredrikstad og ble gjort av Elling Ryan[2].

Utviklingstrekk, endringer i tid og rom

Legesteinkløver omtales fra Onsøy (Øivind Johansen) som vanlig og etter å ha kommet inn som balast[3]. Videre er den listet opp artslistene på Kråkerøy[4] (Ole Jørgen Hanssen). På Søndre Asmaløy er den angitt som ikke sjelden på veikanter[5]. I Bohuslän er legesteinkløver vanlig langs kysten i sør. Den har ikke økt så fra 1940-åra til 2000-åra[6].

Forvaltningsstatus

I Norsk rødliste [7] står legesteinkløver som ikke egnet (NA) da den er en fremmedart og reproduserende etter år 1800.Arten regnes som innkommet og med svært høy risiko[8] (SE) i Norge.

Kommentarer

Legesteinkløver kan forveksles i standsteinkløver. Det er små forskjeller på blomstene og enklere å skille de på belgen.

Kilder og litteratur

  1. Stabbetorp, Odd. ART i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
  2. Ryan, Elling, 1878. Herbarieark av legesteinkløver samlet i Fredrikstad. Digitalt på GBIF.
  3. Johansen, Øivind 1981. Onsøys flora. - Østfold-natur 11. 103s.Digital versjonNettbiblioteket
  4. Hanssen, Ole Jørgen 1982. Kråkerøy's natur - flora og fauna. - Østfold-Natur 14. 104s. Digital versjonNettbiblioteket
  5. Viker, Morten G, Rune G. Bosy & Per R. Viker 1990. Fauna og Flora på søndre Asmaløy, Hvaler. - Østfold-Natur 31. 81s.
  6. Blomgren, E., Falk, E. & Herloff, B. (red.) 2011. Bohusläns Flora.
  7. Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av legesteinkløver Botrychium simplex for Norge. Rødlista for arter 2021. Nettside hos Artsdatabanken.
  8. Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av legesteinkløver Melilotus officinalis for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.

Eksterne lenker