Lehenga

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lehenga er et ankel-langt skjørt som opprinnelig stammer fra India, og som bæres sammen med en kort bluse og et sjal. Denne klesdrakten har fått økende popularitet blant tamiler i nyere tid.

Paavadai sattai

Lehengaen er en praktisk og elegant drakt som ligner på paavadai sattai, en tradisjonell eelam-tamilsk klesdrakt. Paavadai sattai består av et skjørt og en bluse som dekker hele magen, kombinert med et sjal. I motsetning til paavadai sattai, har lehengaen en kortere bluse som ofte etterlater midjen bar, noe som gir en moderne stil.

Bryllupsfest

Etter bryllupsseremonien er det vanlig å holde en stor fest med venner, familie og bekjente. Tradisjonelt har det vært vanlig at bruden ifører seg en saree til denne anledningen. I nyere tid ser vi en trend der bruder i økende grad foretrekker å bruke lehenga til festlighetene etter bryllupet. Lehengaen, med sitt elegante og moderne utseende, gir bruden en mulighet til å skille seg ut og samtidig være tro mot kulturelle røtter.

Bruk

Lehenga blir ikke bare brukt i bryllupsfester, men også i andre festlige anledninger. Jo mer avansert designet på lehengaen er, jo dyrere blir den. Designet kan variere fra enkle og tradisjonelle mønstre til mer komplekse og moderne design, ofte prydet med broderier, perler og speilarbeid.

Når kvinner og jenter velger å bruke lehenga, tar de ofte hensyn til anledningen og tilpasser antrekket deretter. For formelle anledninger og større fester, som brylluper, velger man ofte en mer utsmykket og detaljrik lehenga. For mindre formelle sammenkomster kan en enklere variant være mer passende. Denne tilpasningen viser hvordan lehenga kan være et fleksibelt plagg som passer til ulike situasjoner, samtidig som det gir brukeren muligheten til å uttrykke sin personlige stil og smak.

Moderne tilpasning

Overgangen fra pavadai sattai og sari til lehenga blant tamilere representerer en interessant utvikling i kulturell praksis og klesstil. Det viser hvordan tradisjoner kan tilpasse seg moderne tid. Lehengaens stigende popularitet blant tamilske kvinner, spesielt bruder, markerer en sammensmelting av tradisjon og modernitet.

Kilder og litteratur

Denne artikkelen trenger kjelder.