Leif Roger Johansen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Leif Roger Johansen var en betydelig person innen sang- og musikklivet i Harstad

Leif Roger Johansen (født 20. september 1909, død 24. oktober 1990) var bakermester, restauratør og en betydelig person for Harstads sang- og musikkliv.

Han hadde egen tre etasjes gård i Strandgata 18 B som han hadde arvet fra sin onkel, bakermester Jørgen Johansen. Der drev han Leif R. Johansens Bakeri og Konditori og etablerte Restaurant Roger i annen etasje. I toppetasjen hadde han leilighet. I 1954 utvidet han bakeriutsalget med en såkalt quickbar der man kunne kjøpe ferdige småretter. Det var første gang man så en slik minikafé i Harstad. Senere bygde han seg hus på Berg, like ved Kulseng bru.

Johansen vil imidlertid være mest kjent for sin innsats for skolekorpsene i Harstad. Det var han som i tur og orden dro i gang elevkorps ved skolene i Harstad, Sama og Ervik og var selv dirigent. Han ble også «headhunted» som dirigent for Harstad Mandskor, første gang han stilte opp var da Sverre Kjellmann i 1943 dro til hovedstaden for å dirigere Hirdmusikken. I 1945 fikk han avløsning ved at musikkaptein Peder Magne Lande kom inn og overtok staven. Men Lande forlot koret allerede i 1946, hvorfor Leif Roger igjen overtok stafettpinnen. Og denne gangen ble Johansen i "stillingen" inntil koret fikk Hedvig Wulff som ny dirigent fra 1950.

I 1933 ble Nord-Norges musikkforbund dannet med Leif Roger Johansen som formann. Dette var en kulturell plattform som har hatt stor betydning for den musikalske og kulturelle posisjonen som byen kom til å få etter 1945.

Kilder