Leopold Jaffe (1892–1943)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Leopold Jaffe, fra Våre falne.

Leopold Jaffe (født 3. mai 1892 i Kristiania, døde trolig i 1943) var kjøpmann og bestyrer i Tønsberg. Han ble arrestert under jødeaksjonen høsten 1942, og ble sendt til Tyskland sammen med kona, to barn, faren og tre brødre. De ble alle drept i konsentrasjonsleir.

Han var sønn av Markus Jaffe (f. 1861) og Bertha Marie Jaffe (d. 1894). Han ble gift med Rakel Simansky (1894–1942), og de fikk to barn:

Etter middelskole og handelsskole etablerte fikk han forretningspraksis i Tønsberg, og etablerte seg etter hvert som kjøpmann og bestyrer der.

I november 1942 ble familien arrestert og sendt i konsentrasjonsleir. Det er ikke kjent nøyaktig hva som skjedde videre, men det antas at de fleste ble drept kort tid etter ankomst. I Leopold Jaffes tilfelle finnes det et kartotekkort i Arolsenarkivet som forteller at han den 25. august 1943 ble lagt inn på sykestua i Auschwitz. Bjarte Bruland mener han trolig døde i september 1943, og det er så langt det nærmeste vi kommer en dødsdato.

Det er lagt ned snublesteiner til minne om familien utafor deres hjem i Fayes gate 4 i Tønsberg.

Litteratur og kilder


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Leopold Jaffe (1892–1943) inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.