Lillan (Aniline) Aston Bergset

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Arbeiderbladet 12. februar 1982: utsnitt av omtale av morsdagen, med henvisning til Lillian Aston Bergers magistergrad om mors- og farsdagen samme år.

Lillan (Aniline) Aston Bergset (f. Eikrem) (født 22. januar 1945, død 25. januar 1997) var lærer og folkeminnesamler.

Liv og virke

Hun var født og oppvokst i Telemark og i Stavern, og ble gift med Atle Inge Bergset i 1970. De fikk datteren Mari, som ble landskapsarkitekt. På dette tidspunktet jobbet hun som regnskapsassistent i Brunlanes kommune. Familien flyttet deretter til Tårnåsen, da Bergset studerte. Hun hadde både norsk og folkeminnevitenskap i fagkretsen, og tok magistergraden på et emne om fars- og morsdagen i 1982.

Foreldrene kom fra Sula, og familien flyttet dit. Bergset jobbet ved Sunnmøre museum i seks år før hun startet som lærer ved Sula videregående skole i 1987. Hun døde på Ålesund sykehus i 1997 etter lang tids sykdom.

Bergset var aktiv i lokalmiljøet. Blant annet stilte hun til kommunevalg i Sula kommune i 1995 som uavhengig kandidat. Hun var leder for Sola ungdomslag, en teatergruppe og en folkedansgruppe.

Folkeminnesamler

I 1973 gjorde Bergset en innsamling av folkeminner i Jølster sammen med sin mann. Materialet er i dag å finne i Norsk Folkeminnesamling ved Universitetet i Oslo. Innholdet består av stubber, skoser, sagn, folketro, folkemedisin, ordtak, gåter, regler, merkedager, skikker, gårdsliv, værmerker og spådomsmerker m.m. [1]

Kilder

Referanser