Lilleaker (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lilleaker gård har adresse Vækerøveien 42.
Foto: Leif-Harald Ruud (2015).

Lilleaker er et bolig- og næringsstrøk i Bydel Ullern i Oslo. Det ligger øst for Lysakerelva, mellom Øraker, Ullern og Sollerud. Navnet kommer fra Lilleaker gård.

I området langs Lysakerelva har det siden langt tilbake ligget industri. Produksjonsindustrien har stort sett blitt erstatta av andre næringer, for eksempel huser de gamle lokalene til Mustad Fabrikker siden 1989 senteret CC Vest.

Andre deler av strøket ble utparsellert fra 1870-åra, og er prega av villabebyggelse. Etter at utbygginga hadde kommet i gang ble Lilleaker skole etablert i 1882, Lilleaker Folkets Hus i 1905 og Lilleakerbanen i 1919. I 1930 bodde det 1933 personer i 196 hus på Lilleaker.

Lager Lysaker

På det som idag er de sørlige delene av CC Vest med tilhørende parkeringsanlegg var det under krigen industriområder med en tysk brakkeleir for mannskaper som ivaretok vaktholdet av fabrikkene, som O. Mustad & Søn og Lysaker Kemiske Fabrik, samt og jernbanestasjonen. leiren, kalt Lager Lysaker, var en brakkeleir uten fast leirstruktur og inneholdt tre mannskapsbrakker, fire offiserstømmerhytter, en spisebrakke og en garasjebrakke ved kontorbygget for rederiet A. F. Klaveness & Co. fra 1933, beliggende i Vollsveien 4 på Bærumssiden. I tillegg var også Lysaker skole rekvirert og ble brukt som kaserne. Ingen av de tyske brakkene er bevart.

Hevet tekst==Galleri==

Kilder


Koordinater: 59.9203° N 10.6359° Ø