Lilleborg fabrikker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Lilleborg fabrikker ble opprettet av Ludvig Mariboe i 1812 som en klesfabrikk på østsiden av Akerselva, litt ovenfor Bentsebrua. Fabrikken ble etablert i Jerusalems Papirmølle fra siste halvdel av 1700-tallet, ved det som het «Vandfall No. 9». Mølla ble kjøpt av Mariboe i 1812 og han avviklet mølledriften og etablerte i stedet en «klædesfabrik» med navnet Lilleborg Fabrik.

I 1830-årene ble det også anlagt oljemølle og såpekokeri på tomten. I 1863 ble så spinneriet lagt ned, og bedriften satset nå utelukkende på oljemølla og såpekokeriet. Det var også disse som skulle skaffe Lilleborg ry som en av Norges viktigste bedrifter. Bedriften vokste nå hurtig, og i tiden rundt 1900 ble anlegget modernisert.

Etter oppkjøp ble Lilleborg fra 1926 hetende De-No-Fa Lilleborg, et navn som ble stående til 1995. I 1987 ble produksjonen av husholdningsvarer flyttet til Ski, der den også foregår i dag.


Erdetherny.jpg Lilleborg fabrikker er basert på en artikkel fra prosjektet Er det her jeg hører til? publisert på nettstedet Erdether.no og lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.