Lothar Rendulic
Lothar Rendulic (født 23. november 1887, død 18. januar 1971) var en østerriksk offiser. Han var generaloberst og kommandant for 20. Gebirgsarmee etter Eduard Dietl. Fra 18. desember 1944 til januar 1945 var han øverstkommanderende for de tyske styrkene i Norge, Wehrmachtbefehlshaber Norwegen, etter at Nikolaus von Falkenhorst hadde returnert til Tyskland.
Rendulic overtok etter Dietl i Finland den 27. juni 1944, og ledet tilbaketrekkingen fra Nord-Finland i september. I oktober hadde han kommandoen i Finnmark og Nord-Troms, og mottok ordre om tvangsevakuering av befolkningen og nedbrenning av alle bygninger der. Han forsvarte i et intervju med NTB dette med at de måtte berøve Den røde armé for alt som kunne være av verdi. Dette er et uttalelse som er lojal mot den ordret som ble gitt, men det er også hevdet at Rendulic og den militære ledelsen var mot nedbrenningen og anså denne for uten noen militær verdi, og at tvangsevakueringen og nedbrenningen var et politisk ønske fra Josef Terboven og Vidkun Quisling som ville forhindre at den norske London-regjeringen skulle kunne etablerte seg på norsk territorium.
I januar 1945 overtok general Franz Böhme etter Rendulic, som ble sendt til kontinentet. På slutten av krigen kjempet han mot de framrykkende sovjetiske styrkene i Østerrike. Han kom seg sammen med de fleste av sine soldater vestover, og kom dermed i amerikansk krigsfangenskap. I 1948 ble han dømt for krigsforbrytelser i Sovjetunionen og Jugoslavia under Gisselprosessen i Nürnberg, men han ble frifunnet for brenningen av Finnmark. Rendulic ble dømt til tyve års fengsel, men straffen ble i 1951 gjort om til ti års fengsel, og han ble samme år løslatt fra Landsberg fengsel.
Året etter ga han ut selvbiografien Gekämpft, Gesiegt, Geschlagen.
Litteratur
- Norsk krigsleksikon 1940–45. Utg. Cappelen. Oslo. 1995. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Lothar Rendulic på Store norske leksikon
- – Tyske offiserer ville ikke brenne Finnmark, NRK Troms og Finnmark, 8. oktober 2019
- Lothar Rendulic på Wikipedia på bokmål og riksmål