Ludvig Moe Weigner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Komponisten; Ludvig Moe Weigner
Foto: Familien

Ludvig Moe Weigner (født 10. januar 1905 i Steinkjer, død 15. mai 1986 i Steinkjer) var bankmann, musiker og komponist.

Yrker

Etter fullført handelsutdannelse arbeidet han en tid i trykkeriet til faren. Weigner var mot slutten av 1930-tallet noen år ansatt i Stod og Steinkjer Sparebank. I 1940 ble han kasserer i A/S Forretningsbanken og den stillingen hadde han fram til han gikk av med pensjon.

Komponist

Weigner startet tidlig å komponere. Han laget i førstningen en del sporadiske sanger og revyviser. Den første komposisjonen som Weigner fikk trykt og utgitt var «Det visner». På 1930-tallet fikk Weigner utgitt valsen «Lengsel» på plate og to korpskomposisjoner på William Farres musikkforlag. Komposisjonene «Trønder-marsj» og «Syng og spill» ble trykt som Farre-kartong nr. 98 i 1937. Han skrev også melodier til flere av Arne Paasche Aasens dikt og utgav Weigners viser, hvor tekst og musikk var signert ham selv.

Weigner skrev også tonene til «Steinkjersangen» og «Nord-Trøndelags-songen». Olav Hougen skrev tekstene til disse to sangene.

Musiker

Weigner hadde en omfattende virksomhet på musikkens område i fødebyen, både som utøverende musiker og sanger, som instruktør og dirigent, og som komponist. Han behersket cello, fiolin, kontrabass og piano.

Weigner var medlem av Steinkjer orkesterforening og Steinkjer Mannsangforening. Han var dirigent for en rekke kor og korps i Steinkjer. Weigner var også én av stifterne av Steinkjer Røde Kors og holdt flere radiokåserier.

Han ble utnevnt som æresmedlem av Steinkjer Damekor i 1967.

Diskografi

Tittel Utøver Tekstforfatter Platemerke og katalognummer
«Lengsel», valse lente Øivind Lunde, baryton med orkester Arnljot Børøsund Odeon A 180504 3005

Bibliografi

  • Slik greide vi oss! : daglegliv under krigen 1940-45 (kapittelet Til bords med Rinnan)

Kilder