M/S «Thorbjørn»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
M/S «Thorbjørn» ligger ved det nasjonale minnesmerket etter 22. juli-terroren.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)

M/S «Thorbjørn» er et fartøyet som ble bygd ved Oskarshavns Verft i 1948 og døpt «Rasmus». Fartøyet ble opprinnelig bygd som et militært landgangsfartøy, av typen L-50. Det ble ombygd til sivil person- og varetransport, og er nå ei ferje som er klassifisert som mindre arbeidsbåt, sertifisert for 50 passasjerer og kan frakte mindre kjøretøy. Kallesignalet er LILU.

AUF kjøpte fartøyet i 1997 for 250 000 SEK og døpte det om til «Thorbjørn» etter Thorbjørn Jagland. Fartøyet går vanligvis mellom Utøya og Utøyakaia på fastlandet uten fast rutetid. Under AUFs årlige sommerleire går den der i skytteltrafikk.

Terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011

Under terorangrepene 22. juli 2011, skyssa «Thorbjørn» terroristen over til Utøya. Anders Behring Breivik var utkledt som politimann og ba om å bli skyssa over for angivelig å «gjennomføre en kontroll i forbindelse med det nylige bombeattentatet i Oslo». Kun få minutter etter at de første skudda ble løsna la fartøyet fra land, med ni personer om bord. Etter terrorangrepet ble det fremma til dels drøye spekulasjoner om ferjas rolle. I kommentarfelt, på sosiale medier og delvis også i pressa ble det stilt spørsmål ved at AUF-leder Eskil Pedersen flykta, hvor mange som kunne fått plass om bord og om ferja kunne blitt brukt av politiet. [1]

Båten med de flyktende ble kjørt nordover i Tyrifjorden og gikk på land på en sandbanke. Den ble benytta til redningsarbeid etter å kommet seg løs fra sandbanken, en stund etter at gjerningsmannen var pågrepet.

Båten ble også i ettertid avbilda i media, under politiets rekonstruksjon av udådene.

Billederie

Referanser

Kilder og litteratur