Magnus Blikstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 1. mars 1926: Utsnitt av nekrolog over Magnus Blikstad.

Magnus Hauff Blikstad (født 15. februar 1862 i Trondheim, død 28. februar 1926) var forretningsmann, konsul og lokalpolitiker. Han var i flere år bosatt i Spania, hvor han drev forretninger innen trelast, deretter var han engasjert i ulike norske virksomheter, og var også ordfører i Bærum kommune 1917-1919.

Familie

Magnus Blikstad var sønn av instrumentmaker Hakon Napoleon Blikstad (f. 1827) og Engelbertine f. Hauff (f. 1836), og var gift med Anna, født Kulø (1861-1950). Han var far til blant andre Eduardo Blikstad (1888-1967), mangeårig disponent og fabrikkbestyrer ved Nydalens Compagnie.

Liv og virke

Magnus Blikstad er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Etter å ha gjennomgått Trondheim katedralskole dro Blikstad til Kristiansund, hvor han i noen år arbeidet i fiskeribransjen.

Etter et kort opphold i England reiste han til Nord-Spania, hvor han i byen Gijon startet en importforretning innen trelast. Han var også i norsk-svensk konsul i byen.

Rundt århundreskiftet solgte Blikstad sin forretning i Spania og bosatte seg på Lagåsen ved Lysaker i Bærum kommune. Han beholdt tilknytningen til Spania gjennom en aksjonærpost i trelastselskapet La Compania de Maderas sammen med flere andre nordmenn.

Blikstad var medeier i Kristiania Seilduksfabrik, Nydalens Compagnie og Norsk Gjærde- og Metaldukfabrik.

Blikstad var også engasjert i lokalpolitikk (Frisinnede Venstre, som stilte fellesliste med Høyre), og var ordfører i Bærum kommune 1917-1919 etter å ha vært varaordfører i seks år. Han var også formann i representantskapet for Asker og Bærums budstikke 1913-1926.

Ved folketellingen for Bærum i 1910 er Blikstad oppført som forretningsmand med bosted i Villa Fjeldstrand ved Fornebu sammen med kona Anna og seks barn, de fire eldste født i Spania.

Ettermæle

Motiv fra Magnus Blikstads vei i Bærum kommune.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I en jubileumsbok for Asker og Bærums budstikke fra 1998 gir Rolf Kluge denne beskrivelsen av Magnus Blikfeldt som lokalpolitiker (utdrag):

Han var kommunestyremedlem i flere perioder og varaordfører i seks år før han overtok ordførervervet. Han var mer raus enn høyrepolitikere flest. Han arbeidet energisk for å styrke kommunens administrasjon, selv om det kostet penger. En voksende befolkning og påtrengende kommunale oppgaver gjorde det nødvendig. Han var også generøs med egne midler. Ved sin fratreden som ordfører ga han et fond på 100 000 kroner - et stort beløp dengang - til utdannelse av ubemidlet bærumsungdom.

En vei i Gijon i Nord-Spania er gitt navn etter Blikstad; Calle Magnus Blikstad, samt en vei i Bærum, Magnus Blikstads vei, og en gate i Kristiansund, Magnus Blikstads gate.

Magnus Blikstad er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen Consul er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser