Maria Schandorff

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Maria Schandorff (født i Drammen 22. januar 1784, død i Christiania 27. september 1848) var filantrop og sosialpedagog. I 1827 grunnla hun Eugenia stiftelse i Christiania, en oppdragelsesinstitusjon for fattige og foreldreløse barn og ungdom, først og fremst jenter. Hun hadde en framtredende rolle i offentligheten og skrev både faglige og skjønnlitterære tekster.

Familiebakgrunn

Maria Schandorff, født Andrine Maria Lasson, var datter av kjøpmann og overtollbetjent Jens Constantin Lasson (1743–1830) og den strengt religiøse Margrethe Elisabeth Schaar (1754–1828). Familien flyttet fra Drammen til København da Maria var fire år, fordi faren gikk konkurs, og til Kristiansand da hun var åtte, fordi faren fikk stilling som overtollbetjent der. I folketellingen for 1810 finner vi at Maria har en lillebror, Christen (f. ca 1789), og en lillesøster, Helene Margrethe (f. ca. 1793).

I 1814 flyttet Maria til Christiania og kom under påvirkning av Brødremenighetens pietistiske lære. I menigheten traff hun Jacob Christlieb Schandorff (1775-1842), som hun giftet seg med to år senere. Ekteskapet ble barnløst.

Maria var en aktiv og respektert samfunnsdebattant med et sterkt religiøst engasjement. I 1823 offentliggjorde hun i Morgenbladet en plan for en læreanstalt for “kvindelig Virksomhed, Husflid og Tarvelighet”. Responsen var god og pengegavene rause, men Maria fikk kalde føtter. Hun ville heller engasjere seg i et tiltak som kunne bidra til å bedre barns leveforhold innenfor en kristen ramme.

Fra Eugenias stiftelse ble grunnlagt i 1827 og fram til hun døde i 1848, var Maria bestyrer for barnehjemmet og skolen. Virksomheten ble etter hvert også utvidet med Christianias første barneasyl. Mesteparten av ekteparet Scandorffs inntekt gikk til Eugenias stiftelse. De testamenterte også hele sin formue på 20 000 spesidaler til stiftelsen, som ble drevet videre i hundre år etter Marias død. Etter at driften opphørte ble formuen overført til Kirkens Bymisjon.

Kilder