Marie Høeg
Marie Caroline Ludvikke Høeg (født 15. april 1866 i Langesund, død 22. februar 1949 i Oslo) var fotograf, forlegger og kvinnesaksforkjemper.
Bakgrunn
Foreldrene til Marie var fisker og fraktmann Hans Jacob Høegh (f. 1827 i Langesund) og Nielsine Bolette Nordby (f.1829 i Tønsberg). Marie Høeg var som ung fotografelev i Brevik. Hun tok fotografutdannelse i Finland. Etter læretiden hadde hun egne fotoatelierer i Ekenäs og Hangö i Finland. Det var også i Finland hun møtte sin partner og livsledsager Bolette Berg (født 22. september 1872 i Nannestad). Berg var også fotograf.
Fotografen Høeg
Rundt 1895 reiste Berg og Høeg sammen til Horten og startet fotofirmaet Berg & Høeg Fotoatelier i vognmann Baggeruds gård, Torvgaten 9. Her hadde det også tidligere blitt drevet fotografiforretning av to andre kvinner. Rundt århundreskiftet ble fotografering sett på som et anstendig yrke for kvinner og det fantes et stort antall kvinnelige fotografer i Norge. I 1899 flyttet Berg og Høeg til en ny gård på hjørnet av Torvgaten og Storgaten. Vi finner dem i folketellinga 1900 på adressa Storgata 79. Det finnes bilder tatt i Norge med «Hangö» på kartongen, så hun må ha hatt med seg et overskuddslager derfra.[1]
En viktige inntektskilde for Berg og Høeg ble portretter og byprospekter. Etter stengetid tok de to fotografier med seg selv som modeller hvor de utfordret og lekte med kjønnsroller og kultur. På disse fotografiene kan man blant annet se Marie Høeg posere lekent med kortklipt hår, bukser og kaps, polardrakt og også med drammeglass og sneip i munnen. Disse fotografiene var lite kjent i sin tid, og ville mest sannsynlig vært provoserende i datidens samfunn.
Kvinneaktivisten
Marie Høeg var inspirert av finsk kvinnesaksbevegelse og da hun kom til Horten, begynte hun å undersøke interessen for en diskusjonsforening for kvinner. Hun skal ha fått høre at dette ville være for dristig i konservative Horten. Hun klarte imidlertid å samle flere interesserte og Høeg grunnla 4. mars 1896 Norges første diskusjonsforening for kvinner, Den Selskabelige Diskussionsforening, i fotoatelieret sitt. Foreningens mål var å forberede kvinner på å delta i politiske diskusjoner når de fikk stemmerett. Høeg grunnla også det første leddet av Landskvinnestemmerettsforeningen (LKSF) utenfor hovedstaden, og Horten Led af LKSF ble stiftet 28. februar 1898 med 30 medlemmer. Høeg sa nå fra seg formannsvervet i Diskusjonsforeningen og viet seg til stemmerettssaken. I det første kommunevalget hvor kvinner kunne stemme, i 1901, oppfordret hun partiene til å stille kvinner på listene og tre kvinner ble valgt inn i bystyret i Horten.
Høeg var også engasjert i kampen mot tuberkulose og var selv med og stiftet Hortens Tuberkuloseforening i 1903.
I 1903 flyttet Marie Høeg og Bolette Berg til Kristiania. Her etablerte de Berg og Høgs Kunstforlag A.S i Rådhusgaten 11. Forlaget utgav verket Norske Kvinder i tre bind med Marie Høeg, her skrevet Høgh, som medredaktør. Fra 1909 til 1913 var Høeg leder av Kristiania-avdelingen av LKSF. I folketellinga 1910 finner vi Bolette Berg og Marie Høeg i Linstows gate 4. Begge er oppgitt å være kunstforleggere.
Referanser
- ↑ Opplysning fra Roy Olsen ut fra bildes i privat eie.
Kilder og litteratur
- Langesund, Klokkerbok nr. 4 (1859-1884), Fødte og døpte 1866, side 22.
- Marie Karoline Ludvikke Høegh i folketelling 1875 for Bamble prestegjeld, Langesund ladested fra Digitalarkivet.
- Marie Høeg i folketelling 1900 for Horten ladested fra Digitalarkivet.
- Marie Høgh i folketelling 1910 for Kristiania kjøpstad fra Digitalarkivet.
- Marie Høeg på Wikipedia på bokmål og riksmål
- Artikkel om Marie Høeg på www.kvinnestemmerett.no
- Norsk biografisk leksikon, Aslaug Moksnes
- Borre historielag - Hortensfotografen Marie Høeg
- De første fotofeministene - artikkel i Dagbladet
- Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
- Marie Høeg på Digitalt museum.
- Marie Høeg på KulturNav
- Stuksrud, Brit Connie: Marie Høeg. Et politisk portrett. Unipub 2009. Digital versjon på Nettbiblioteket