Mathias von Paulsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Mathias von Paulsen (f. Ditmarsken d. 1710 Hamburg), eller bare Mathias Paulsen / Poulsen, var en tysk sjøoffiser som steg i gradene fra løytnant til admiral i den dansk-norske flåten. Karrieren var preget av raske forfremmelser, viktige kommandoposter og anerkjennelse fra kongen og andre ledende personer. Paulsen var en viktig skikkelse i den dansk-norske flåtens historie.

Familie

Mathias giftet seg 3. februar 1681 med Hedevig Margrethe Johansen (født 16. januar 1663, død 29. mai 1708).

Barn:

  1. Johan Anthon von Paulsen. Viseadmiral. G.m. Christine Margrethe Dysseldorph. Barnløse.
  2. Christian Henrik von Poulsen. Oberst i Norge, bosatt bl.a. på Ljan i Oslo.
  3. Fru oberstinne von Bugenhagen (født von Poulsson). Hun hadde tre døtre.
  4. Margrethe Fredrikke von Crevitz (født von Poulsson). Overforstmesterinde.

Mathias von Paulsen døde 25. februar 1710 i Hamburg og ble gravlagt i Meldorf.

Militær karriere

Mathias sin mor var søster til viseadmiral Nicolaj Helt. I 1676 ble han anbefalt til tjeneste hos admiral Cornelis Tromp gjennom brev fra Henrik Bielke og Albert Gyldensparre. I brevene ble det nevnt at Paulsen var anbefalt av general Friedrich von Arenstorff, og at han hadde erfaring fra sjøfart i Middelhavet under ledelse av schoutbynacht Engel de Ruyter. Paulsen var dansk undersått og fikk raskt ansettelse som løytnant i flåten.

Paulsen avanserte i rang gjennom sin karriere. I 1677 ble han forfremmet til kapteinløytnant og deltok i slaget i Køge bukt, hvor han også fikk æren av å bringe nyheten om seieren til riksadmiralen. Senere samme år var han underkaptein på Cornelis Tromps flaggskip og senere sjef for fregattenVictoria.

I 1681 ble Paulsen utnevnt til kapteinkommandør, og i årene som fulgte, steg han raskt i gradene: schoutbynacht i 1683, viseadmiral i 1689 og til slutt admiral i 1699. I 1702 ble han utnevnt til Ridder av Dannebrog, og allerede i 1697 hadde han blitt adlet.

I 1682 ble Paulsen utnevnt til sjef for sjøekvipasjen ved Glückstadt, en stilling han holdt med få avbrekk fram til sin død. Fra denne posisjonen ledet han blant annet erobringen av Helgoland i 1684. I tillegg fungerte han som en aktiv rekrutteringsagent i Hamburg. Da Ulrik Christian Gyldenløve i 1700 tok kommandoen over hele flåten, ble Paulsen utnevnt til hans rådgiver. Det ser imidlertid ikke ut til at Paulsen spilte en fremtredende rolle under felttoget dette året.

Ifølge samtidige beskrivelser, blant annet i Ditlev Vibes korrespondanse med Frederik IV, var Paulsen en usedvanlig høy mann. Selv om han ikke ble ansett som en sterk karakter, utmerket han seg ved sin punktlighet og nøye utførelse av embetet, til tross for at han tidvis ble oppfattet som pedantisk.

Kilder

  • Carl With-Seidelin, "Mathias von Paulsen", i: C.F. Bricka (red.), Dansk Biografisk Leksikon, København: Gyldendal 1887–1905.
  • T.A. Topsøe-Jensen og Emil Marquard, Officerer i den dansk-norske Søetat 1660–1814 og den danske Søetat 1814–1932, bind 2, København: H. Hagerups Forlag 1935, s. 298–299.

Denne artikkelen bygger hovedsakelig på biografien fra 1. utgave av Dansk Biografisk Leksikon, utgitt av C.F. Bricka mellom 1887 og 1905.