Christian Henrik von Poulsen
Christian Henrik von Poulsen (-1729) var en dansk offiser som kom til Norge i 1717. Han ble utnevnt til oberst og sjef for etgevorbent (vervet, ikke utskrevet) dragonregiment. Regimentet ble senere omorganisert og fikk navnet "Paulsens regiment".
I 1719 kjøpte han Store Ljan, også kjent som Nedre Ljan, i Aker (nåværende Holmlia) av sin kollega, Generalmajor Johan Wilhelm von Øtken. Til eiendommen hørte også Ljabru, Ås og Holm. Kjøpesummen var 4000 riksdaler, en betydelig investering på den tiden. Christian satte i gang omfattende arbeider for å modernisere gården og gi den et herskapelig preg.
Familie
Christian Henrik von Poulsen var trolig sønn av tysk-dansk sjøoffiser, Mathias von Paulsen (-1710).
Christian var gift med Marie Cathrine Christine Richelieu, datter av Johan Daniel Richelieu. De hadde ingen barn.
Han døde i 1729, og ble bisatt i Christiania kirke 28. oktober.
Nedre Ljan
Christian kjøpte gården Nedre Ljan med Ljabru, Ås og Holm i Aker for 4000 riksdaler av oberst (senere generalmajor) Johan Wilhelm von Øtken ved skjøte av 23. juni 1719.
Gården tilfalt i henhold til testamentsbestemmelsene hustruen, Marie Cathrine Christine de Richelieu, datter av militær Johan Daniel Richelieu. Det påfølgende året ble det sak, der en søstersønn av en tidligere eier krevde odel på gården. I den forbindelse måtte oberstinne Richelieu beskrive hvordan eiendommen var da de kjøpte den og hva de hadde gjort med den:
Før Obersten og hans familie overtok eiendommen, var den preget av enkel og utdatert bygningsmasse. Den vestre bygningen bestod av en storstue, to kamre, et soverom og et kjøkken med kjeller under. Disse var dårlig vedlikeholdt og manglet moderne bekvemmeligheter. På eiendommen fantes det også to små hager, én til kål og én til urter, men det var ingen trær eller større anlegg. Den nordlige delen av gården hadde et ubrukelig fjøs og en brøstfældig stall. Alt i alt var eiendommen relativt enkel og lite utviklet, med få estetiske eller praktiske kvaliteter.
Obersten og hans familie gjennomførte omfattende forbedringer og nybygginger på eiendommen. I den vestre bygningen ble gulv, vinduer, dører og bjelker byttet ut, og rommene ble dekorert med eksklusive materialer som gult lær og tekstiler. De anla en italiensk trapp og bygde et nytt ildsted. Videre ble en ny bygning oppført mellom de eksisterende, med en borgestue av mur i første etasje og en sommersal i bindingsverk øverst. Hagen ble betydelig utvidet og oppgradert med frukttrær, en allé, en stor fiskedam, et lysthus, og et veksthus med kakkelovn. Stallen ble erstattet med en moderne bygning med plass til flere dyr, og det gamle fjøset ble utvidet og oppgradert med tegltak. De bygget også nye avdelinger til kalver, får og fjærkre, og flyttet badstuen til et bedre sted med nytt tak.
Da beskrivelsen ble skrevet i 1730, fremsto eiendommen Nedre Ljan som en herskapelig og godt vedlikeholdt gård. Bygningene var gjennomgående restaurert eller nyoppført, og de var nå både funksjonelle og dekorative. Hagen var ryddet og beplantet med frukttrær, ripshekker og en allé. Det sto en stor fiskedam med et lysthus i midten og et veksthus i hagen. Dyreholdet var godt organisert med moderne bygninger for husdyr og fjærkre, og det var også bygget husmannsplasser og ryddet nytt land. Alt i alt fremsto eiendommen som et eksempel på gjennomført modernisering og estetisk skjønnhet, med en samlet verdi av 2315 riksdaler og 48 skilling, noe som understreker hvor betydelig arbeidet var.
Etter at Store Ljan ble utbedret av obersten og hans kone, var den herskapelig og kunne nesten måle seg med Stubljan.