Mathilde Næss (1868–1940)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Mathilde Næss.
Foto: Ukjent

Elisa Mathilde Næss f. Christiansen (født 8. desember 1868 i Aurskog, død 1. mars 1940 i Asker) var husmor, lokalpolitiker og vararepresentant til Stortinget for Arbeiderpartiet.

Slekt og familie

Hun var datter av stasjonsmester Ole Christiansen (1828–1902) og Elisa Johnsen (1831–1885).

Den 12. april 1894 ble hun gift i Asker med distriktslege Øystein Næss (1867–1925). Paret fikk fire barn. Den eldste av dem døde bare ti år gammel av blindtarmbetennelse.

Liv og virke

Hun ble født i Aurskog, men familien flytta tidlig til Asker der faren ble stasjonsmester og fikk bolig på Asker stasjon.

Etter skolen ble hun en tid guvernante i Portugal og i Boston. Etter å ha kommet tilbake til Norge ble hun gift, og paret bosatte seg på Ekelund. Hun er i kirkebøker og folketellinger oppført enten som hustru eller som husmor.

Mathilde Næss engasjerte seg tidlig i arbeiderbevegelsen. Hun var med på å stifte Asker Arbeiderpartis kvinneforening. I 1913 ble hun valgt inn i kommunestyret i Asker, og der ble hun sittende helt til 1937. Det meste av tida satt hun i formannskapet. Hun var også medlem av blant annet vergerådet, forliksrådet og helserådet. Gjennom hele perioden som kommunepolitiker satt hun også i kontrollkommisjonen for asylene Dikemark og Blakstad.

Hun var leder av Asker krets av Norges Røde Kors, og mottok Norges Røde Kors' hederstegn.

I 1925, 1928 og 1931 ble hun valgt som vararepresentant for Arbeiderpartiet i Akershus. Hun møtte for Knut Monsen Nordanger noen dager i 1931.

Hun døde brått i mars 1940, og ble gravlagt fra Asker kirke den 6. mars. Ifølge Asker og Bærum Budstikke var det en av de største begravelsene som hadde funnet sted i kirka. Den har 700 plasser, og disse ble praktisk talt fylt opp. Det nevnes at hun gjennom ekteskapet med Øystein Næss ble knytta til gamle Asker-slekter, og at mange fra disse møtte opp. Hun ble overlevd av tre barn; de to døtrene var i utlandet mens sønnen var nøytralitetsvakt i Nord-Norge, så ingen av dem kunne komme. Åtte elever fra Asker fødehjem sto æresvakt ved båra. Heggedal mannskor sang, og sokneprest Halvdan Sommerfeldt Rynning forrettet. Ordfører Herman Stordalen la ned krans på vegne av kommunen, og det var også et hav av kranser fra forskjellige organisasjoner. Store deler av Asker flagga på halv stang denne dagen.

Kilder og litteratur