Maveerar Naal

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tamilere markerer maveerar naal

Maveerar naal er en minnedag for tamilene som kjempet for tamilsk frigjøring organisert av Tamiltigrene (LTTE) under borgerkrigen på Sri Lanka. Maveerar Naal blir markert 27. november hvert år. Denne datoen blir regnet som dagen da den første LTTE-martyren ble drept i krigshandlinger i 1982. Dagen blir minnet av et flertall av tamiler over hele verden. Symbolet for Maveerar Naal er gloriosaliljen som blomstrer i løpet av november.

Denne dagen er viktig for mange eksiltamiler, fordi den forener og fornyer håp om et tamilsk land på Sri Lanka. Navnet Maveerar Naal, oversatt på norsk blir matyrenes dag.

Historie

Den første maveeraren (matyren) Lt. Shankar, døde den 27.november 1982 kl. 18.05. I 1989, ble denne datoen brukt som minnedag for å minne Lt. Shankar, men også de andre matyrene som ble drept på dette tidspunktet. 1989 var første året Maveerar Naal ble minnet.

Frem til 2008 startet markeringen med at LTTE-leder Prabhakaran Veluppillai talte til folket klokken fem over seks på ettermiddagen, på den tiden Lt. Shanker døde. På denne dagen drar familier som er berørte til gravplasser som er til minne for martyrene. De viktige arrangementer som foregår er blant annet flaggheising, brenning av fakkel og en form for minnestund inkludert blomster.

Gravplasser (thuyilum illam)

LTTE skapte over 17.000 gravplasser for tamilske gerilja drept i løpet av de i periodene borgerkrigen varte. Gravplassene var store i areal, og spredd utover nord-østlige delene på Sri Lanka. Gravplassene ble laget som et minnesymbol for matyrene, og ble hovedsakelig brukt som stedet der Maveerar Naal forgikk. Den største gravplassen er på Kilinochi, LTTEs politiske hovedkvarter. Det er beskrevet som matyrminnesmerket med mer en 1900 gravsteiner spredt over flere hektar. Kirkegårdene er påminnelser om den lange og blodige etniske konflikten som varte i nesten 20 år i denne øynasjonen.

Sri Lanka

Etter borgerkrigen slutt i mai 2009, har den srilankiske regjeringen stanset alle forsøk på Maaveerar Naal og gravplasser og minnesmerker har blitt ødelagt. Kritikere mener at den srilankiske regjeringen forbyr den tamilske befolkningen den grunnlegende rettigheten de har for å sørge over sine nærmeste.

Norge

I Norge er det flere tamiler som mistet sine nærmeste i krigen. Dermed er det essensielt å ha en minnedag for martyrene også her. Dagen starter med ett minutts stillhet, deretter vil bjellene ring akkurat når Lt. Shanker døde. Så vil Prabhakarans tale fra 2008 vises. Videre vil det være mulighet for alle å minnes de døde med lys og blomster. Dagen er fylt med danser og skuespill for å minnes de døde og fortelle om hva som skjedde under borgerkrigen. Dagen blir også sett på som en dag der man fornyer håpet om Tamil Eelam og tamilenes rettigheter på Sri Lanka, som martyrene kjempet for.

Kilder