Metropol (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Metropol holdt til i Akersgata 8.
Foto: Chris Nyborg (2013).
Kim Friele ble feiret på 50-årsdagen sin, 27. mai 1985, med en mottakelse på Metropol.
Foto: Faksimile fra Dagbladet 25. mai 1985

Metropol var en restaurant og en periode jazzklubb i Akersgata 8 i Oslo. Den ble først etablert i 1912. Metropol er mest kjent som et av de viktigste møtestedene for skeive i hovedstaden, i perioden fra 1974 til den ble nedlagt i 1989/1990.

Det var flere eiere i de første tiårene. De siste som drev den som vanlig restaurant, fram til midten av 1950-åra, var Theo. Lorentzen og hans familie. Restauranten ble ramma av brann i 1937, men ble raskt satt i stand og gjenåpna. Etter Lorentzen kom nye eiere, og stedet var en tid kjent som Beckers Metropol.

I 1959 ble restauranten til Metropol Jazz Club, drevet av Big Chief Jazzband som også var fast husband. En rekke kjente jazzmusikere fra inn- og utland hadde konserter på Metropol, og en av de første norske jazzplatene i LP-format het Metropol Jazz etter klubben. I 1965 flytta jazzklubben ut, og etablerte seg på nytt som Down Town Key Club i Universitetsgata.

Etter nær ti år som popklubb, ble Metropol den 6. juli 1974 kjøpt av Det norske forbundet av 1948. Dette var de første lokalene DNF-48 eide selv. Dermed ble Metropol raskt kjent som homseklubb. Tidligere homseklubber hadde vært drevet mer i smug, men nå fikk man altså et større sted som kunne være en trygg arena for uteliv og sjekking, som kunne være åpen alle dager og som kunne gi inntekter til forbundet. Tidligere hadde man måtte nøye seg med diskrete arrangementer i leide lokaler, blant annet i Venstres Hus og på Snarøya.

Metropol er selve samlingsstedet for homofile, lesbiske og bifile i Oslo, og naturlig nok også en kilde for ytterligere informasjon. Stedet er allsidig, og tilbyr både kafe, restaurant med rimelige middagsretter, diskotek og nattklubb.
Oslo wine & dine guide, 1988

Metropol ble delt inn i tre avdelinger. I første etasje lå The Britannia Pub, og det var dette lokalet man så når man kikka inn gjennom vinduene. Selve restauranten Metropol med dansegulv lå innafor denne. Og nede i underetasje lå spisestedet Wimpy, som hadde rimelig mat og som ble brukt som møtelokale.

I 1970-åra var det mange som var redde for å bli sett på vei inn eller ut på Metropol. Det har blitt fortalt til Skeivt arkiv at flere tok inn på Hotell Astoria rett over gata, og fulgte med fra hotellvinduet så de kunne smette inn når det var lite folk på gata. Det var også en rekke tilfeller av hatkriminalitet, både sjikane og fysisk vold, mot folk som kom ut fra Metropol. Innafor rørsla var det også uenighet om hvor bra Metropol var, kanskje til dels farga av et til tider dårlig forhold mellom DNF-48 og Arbeidsgrupper for homofil frigjøring (AHF). De mente at stedet først og fremst var en pengemaskin, og at de var mer opptatt av anonymitet enn frigjøring.

Det kom også til andre homseklubber i byen. På Venstres Hus fortsatte andre aktiviteten med regelmessige arrangementer, Boys Club ble etablert i Kongens gate og i 1979 ble også London Pub åpna. Bøys Club var kun åpen for menn, mens de andre var åpne for alle. Et unntak på Metropol var kvinnekveldene, som fra 1982 var fast på siste fredag i måneden. På Metropol var det på dagtid ikke uvanlig å møte på familier som var ute og tok en matbit, og den amerikanske beatpoeten Allen Ginsberg beskrev Metropol nærmest som et familiested etter et besøk der.

I tillegg til servering og festing ble det også gjort mye informasjonsarbeid på Metropol. Særlig viktig ble dette i 1980-åra, da hiv/aids ble den viktigste saken på dagsordenen. Høsten 1983 informerte sykepleier Calle Almedal og lege Georg Petersen om det som da ble kalt GRID, gay related immune deficiency. Dette var trolig første gang det ble informert offentlig om hiv/aids i Norge. Budskapet ble ikke tatt godt imot, i et miljø der man de siste åra i stadig større grad hadde fått kjenne på friheten til å være seg selv og leve ut sin seksuelle identitet.

I 1989 viste regnskapene et underskudd på to millioner kroner, blant annet etter en større oppussing som man ikke hadde hatt økonomisk dekning for. I tillegg hadde konkurrentene Joys og Enka åpna i henholdsvis november 1988 og februar 1989, og de tok over mange av kundene. Den 24. april 1989 ble alle de ansatte oppsagt, og dagen etter ble det meldt oppbud.

Etter at Metropol la ned ble det etablert butikk i underetasjen, og Sivilombudet flytta inn i andre deler av lokalene. To stoler fra Metropol ble senere gitt til Skeivt Arkiv.

Litteratur og kilder