Mikael Myhre

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Mikael Myhre (født 6. juni 1917, død 13. desember 2003) er en figurativ maler fra Begnadalen i Sør-Aurdal. Hans bilder er kjent for duse fargekombinasjoner og lysets virkning. Bildene hans er regnet for å ha stor kulturhistorisk verdi ved å fremstille lokale steder og aktiviteter i historisk perspektiv. Blant annet handelsstedet Bymoen og dampskipstrafikken på Sperillen.

Myhre voks opp med fire søsken på gården Myhre i Begnadalen. Han var aldri heltidsbeskjeftiget som maler, han var skogsarbeider hele livet. Allerede som åtteåring startet han i skogen. Under kafferastene brukte han tiden til å tegne skisser fra skogsarbeidet og naturen. Det nærmeste Myhre kom en offisiell utdanning i faget som maler var to kurs i frihåndstegning ved Spanges tegneskole i Oslo. Undervisningsmateriellet kom i posten, og han sendte svar tilbake som ble rettet og kommentert. Læreren han hadde gjennom disse brevkursene var kunstmaleren Øyvind Sørensen.

Hans bilder finnes i dag i stort antall, og et halvt hundre bilder er en del av Gisela Budde sin private kunstsamling i Tyskland.

Litteratur