Miriam Kristiansen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Miriam Kristiansen.
Foto: fra Våre falne, bind 2

Miriam Rathaus Kristiansen (født i Russland 26. juni 1899, død i Auschwitz 1. mai 1942) var russisk immigrant i Norge. Hun kom til Norge i 1921, tok norsk statsborgerskap og bodde i Oslo til hun ble arrestert av tyskerne i 1941. Hun var sekretær ved den sovjetiske legasjonen i Oslo, og hadde tidligere virket som blant annet sjukepleier og lærer i Russland. Hun var familiært nært knyttet til ledelsen i NKP, men hadde så vidt vites ikke sjøl politiske eller organisatoriske verv i Norge.

Bakgrunn og familie

Miriam Kristiansen var født i Orscha i Hviterussland, med navnet Miriam Iljinischna Rathaus. Ofte ble hun kalt bare Mira. Hennes første ektemann skrev Mira Rapgaus[1], der etternamnet trolig er en fonetisk gjengivelse av Rathaus på russisk. Miriam Rathaus giftet seg med Arvid G. Hansen i Moskva 1921. Dette ekteskapet ble oppløst, og hun giftet seg på nytt i 1928 med Henry W. Kristiansen. Både Hansen og Kristiansen hadde fremtredende posisjoner i kommunistpartiet.

Miriam Kristiansen hadde en sønn fra første ekteskap, Boris Hansen. Familien Kristiansen bodde i Holtet hageby på Bekkelagshøgda i Oslo.

Utdannelse og yrkesliv

I Russland hadde Miriam Rathaus studert medisin, men avbrøt studiene da første verdenskrig brøt ut, og dro til fronten som sjukepleier. Under revolusjonen arbeidet hun for Den røde hærs sanitet i Moskva. En tid var hun lærer ved et barnehjem i Sør-Russland. Hun studerte også filologi. Dessuten tok hun bibliotekarutdannelse, og hadde begynt som bibliotekar i Leningrad samme år som hun giftet seg og flyttet til Norge.

I begynnelsen hadde hun visstnok oppdrag i forbindelse med Nansen-hjelpen. Siden fikk hun arbeid som sekretær ved den sovjetiske legasjonen i Oslo, der hun var til hun ble arrestert av Gestapo.

Krigen

Miriam og Henry Kristiansen ble begge arrestert den 22. juni 1941, samme dag som Tyskland angrep Sovjetunionen. Hun satt en måned på Møllergata 19, deretter en tid på Grini. Den 15. november 1941 ble hun og ektemannen sendt til Hamburg. Derfra ble Miriam sendt til Ravensbrück og siden til Auschwitz, der hun ble drept i gasskammeret. Arrestasjonen av henne og ektemannen hadde vært en politisk Gestapo-aksjon. At hun endte sitt liv i gasskammer hadde trolig å gjøre med hennes jødiske familiebakgrunn.

Ektemannen ble sendt fra Hamburg til Neuengamme, der han døde av sjukdom i januar 1942.

Kilder og litteratur

  • Lynau, Kjell: De gav sitt liv. Minneskrift over falne i Nordstrand sogn krigen 1940-45. Utgitt av Bekkelagshøgda Vel, Holtet Hageby Vel, Klemetsrud Vel, Nordstrand Vel, Ljans Vel, Simensbråten Vel. Nordstrand 1945. Artikler om Mira Kristiansen og Henry W. Kristiansen.
  • Nordmenn i fangenskap 1940-1945. Alfabetisk register med innledning av Kristian Ottosen. 2. utgave. Universitetsforlaget, Oslo 2004. Oppslag: Kristiansen, Henry Wilhelm og Kristiansen, Miriam.
  • Studentene fra 1913. Oslo 1938. Oppslag: Hansen, Arvid Gilbert.
  • Våre falne, andre bind, s. 764. Utg. Grøndahl. 1950. Digital versjonNettbiblioteket.

Referanser

  1. Studentene fra 1913, Oslo 1938