Mjermen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Mjermen
Basisopplysninger
Mjermen.JPG
Bildetekst: Mjermen ved Halsnes
Areal: 6,8704 km²
Høyde: 165 moh.
Vassdrag: Haldenvassdraget
Kommune: Aurskog-Høland
Fylke: Viken

Mjermen er en innsjø i Høland i Aurskog-Høland kommune og er en del av Haldenvassdraget. Den har et nedbørfeltareal på 246,76 km². Den har tiløp fra Kolstadfoss i nord, og avløp til Mjerma ved Bønsdammen i sør, og senere går i samløp med Hølandselva til Skulerudvannet.

Mjermen er adskilt fra den noe større innsjøen Setten ved Kolstadfoss. Eieren av Bolstad fra 1888, major Wiel Gedde hadde ansvaret for fløtingen på Setten og Mjermen. For å trekke tømmeret over både Setten og Mjermen bestilte Gedde slepebåten D/S «Mjølner» hos O. Jakobsens Maskinværksted, Gunneruds gade 15, Kristiania, 26. november 1891 og denne ble levert 30. mars 1892. Sammen med båten ble det laget en tralle for transport av båten over land ved Kolstadfoss mens tømmeret gikk gjennom den smale elven ved fossen. En skinnegang ble anlagt tvers over det lave eidet, og skinnene gikk så langt ut i vannet på begge sider at dampbåten kunne gå opp på en tralle, som da ved hjelp av en vinsj på slepebåten og dens egen maskin og trekkabler i skinnegangen trakk den over eidet og ned på den andre siden hvor den samlet tømmeret igjen for videre slep. Skinnegangen ligger fremdeles i terrenget.

Ombord på D/S «Mjølner» var det alltid fire mann som kjørte båten på skift, to og to. Første skift på Mjermen gikk fra Kolstadfoss til Kjersund og Vaet. Kjersund og Vaet var «flaskehalser» der tømmeret hadde lett for å sette seg fast. Neste skift var til Basnes, og derfra til Bønsdammen. Turen tok omtrent 18-20 timer.

Det er noe båtliv om sommeren på Mjermen. Det offentlige friluftsområdet Halsnes ligger som en halvøy ut i Mjermen.

Kilder

Koordinater: 59.8323° N 11.6768° Ø